Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

A hotelek mellett felfújható „diákszálló” is lesz az űrben, 2027-ben fogadhatja az első lakókat

Az űrturizmus elterjedésével egyre több égi szálláshely jelenhet meg, köztük hotelek és pénzért bárki által kibérelhető űrállomások. A legújabb ötletek egyike egy négyfős „apartman”, melynek nyitóünnepsége közelebb lehet, mint elsőre gondolnánk.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) már több mint 20 éve fogadja a világ tudósait és űrhajósait, de újabb 20 évet szinte biztosan nem fog kibírni. A szakértők ezért is keresik a megoldást, mivel helyettesíthetnék a hatalmas laboratóriumot. Eközben az űrturizmus is kezdi megvetni a lábát, a tehetősebbeknek kínált ötletek közt pedig olyan hotelek is szerepelnek, ahol napokat is eltölthetnek majd a lakók.

Egy hasonló projekten dolgozik a Nanoracks nevű vállalkozás is, de sokkal kisebb méretben: a Starlab nevű állomásuk ugyanis csupán 4 fő befogadására lesz alkalmas, ha majd pályára állítják. Ez a cég viszont nem 10-15 éves távlatban gondolkodik, mint a legtöbb ilyen: már 2027-től működésbe helyeznék az űrbéli szálláshelyet, amit a tervek szerint kormányzati és privát célokra is bérbe adnának.

©

Az állomást az űrhajófejlesztésben nagy múlttal rendelkező Lockheed Martin és a Voyager Space készíti. A lakrészt egy felfújható réteg veszi körül, ehhez csatlakozik a dokkoláshoz kitalált állomásfej, illetve az energiagyűjtéshez szükséges elemek. A Nanoracks szerint a Starlab csak kinézetre tűnik egyszerűnek: valójában a legkorszerűbb technológiákkal szerelik fel, mind kívül, mind belül.

A CNet hozzáteszi, hogy egy űrállomás fejlesztése és pályára állítása rendkívül hosszú utat vesz igénybe, így a 2027-es startot egyelőre nem érdemes készpénznek venni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.