Hungary

A kampányban fontos volt egy hajléktalan a baloldali alpolgármesternek, ma már nem

Az önkormányzati választás előtt Szücs Balázs párbeszédes politikus karolta fel a Dózsa György út 66.-ban élő hajléktalan ügyét. A férfi lakhatásának megoldása, pontosabban a társasházban való elhelyezése még a választási ígéretei között is szerepelt. Azonban miután megválasztották alpolgármesternek, erős fordulatot vett a történet: a baloldali vezetésű önkormányzat végül másnak adta oda a hánytatott sorsú férfinak szánt lakást. Választási ígéretek és valóság a baloldalon. Szomorú - kommentálta Bajkai István, Erzsébetváros fideszes parlamenti képviselője. 

A Dózsa György úti társasház 34 lakásának egyikében él - átmeneti otthonként - immár négy és fél éve lányával és egy másik bérlővel a nehéz sorsú férfi, aki úgy került kapcsolatba a házzal, hogy takarítót kerestek oda.

Kampányban még fontos volt 

A felek az évek során jobban megismerték egymást, kialakult közöttük egyfajta bizalom, így a férfi viszonylag rövid időn belül a ház mindenese lett. Egy idős asszonynál az ablakokat pucolja, hetente kiviszi a kukákat, takarít, ha kiég a villanykörte a lépcsőházban, kicseréli. Szorgalmával és megbízhatóságával levette a lábukról a lakókat, akik aztán úgy gondolták, viszonozzák a sok-sok segítséget. Úgy határoztak, az épület földszintjén álló, húsz éve lezárt önkormányzati szükséglakást megszerzik az önkormányzattól, és odaadják segítőjüknek. Az ingatlan egyébként teljes mértékben használhatatlan, ennek ellenére az hatalmas segítség lett volna az új lakónak.

A házban élők 2018-ban közgyűlési határozattal megszavazták a tervet, 2019-ben pedig ennek megfelelően jelezték az akkori városvezetésnek, hogy a lakást szeretnék kedvezményesen megvásárolni, aztán felújítani. Az ügyet hamar felkarolta a politika: a lakók döntésének és elgondolásának szószólója Szücs Balázs, párbeszédes politikus, azaz Karácsony Gergely párttársa volt. 

Nem véletlen, hiszen az eset tökéletesen illeszkedett a baloldal kampányába. Szücs a választás előtt folyamatosan nyomást gyakorolt a helyi vagyonkezelőre, az EVIN Kft.-re és a korábbi városvezetésre. Miért nem adják el az ingatlant, miért nem segítik a kezdeményezésben a lakóközösséget? - bombázta kérdésekkel a korábbi városvezetést. A fideszes vezetésű önkormányzat partnernek mutatkozott az ügyben és 2019 őszére független szakértővel értékbecslést végeztetett, és szeptember 2-án eladásra jelölte ki az ingatlant a társasháznak.

Szücs Balázs a kampányban még harcolt a hajléktalan férfi lakhatásáért, városvezetőként már nem találta fontosnak az ügyet - itt éppen Szabó Tímeával pózolForrás: Facebook/Szücs Balázs

Csakhogy az önkormányzati választások után jelentős fordulat állt be az ügyben, és az addig a hajélktalan férfi szószólójaként mutatkozó Szücs kezdett kisaszézni az ügyből. A párbeszédes politikus alpolgármester lett, az ingatlan hasznosítási feladatát pedig a vagyonkezelő új apparátusa vette át.

Tavaly is voltak előjelei a fordulatnak, ami aztán az idei év elején bekövetkezettt.

A ház lakói ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy ismeretlenek jönnek be a társasházba, és a férfinek szánt ingatlant nézegetik. Mint kiderült, a folyamatban lévő ügy ellenére az önkormányzat árverésen meghirdette az ingatlant, ami miatt a lakók Szűcs Balázs alpolgármesterhez fordultak. Nem sok eredménnyel, ugyanis a politikus kikosarazta őket. Az önkormányzat álláspontja azért is nehezen érthető, mert arról írnak, hogy "minden rászoruló számára igyekszünk segítséget nyújtani, hogy senki ne kerüljön az utcára." Ennek ellenére a szóban forgó ingatlant április 7-én értékesítették.

A baloldal igazi arca

"Szücs Balázs párbeszédes alpolgármesternek csak addig volt fontos a hajléktalan férfi ügye, amíg a hazugságokkal teli kampányában azt a Fidesz elleni hangulatkeltésre fel tudta használni. Amint kinevezték alpolgármesternek, megváltozott a véleménye" - kommentálta a történteket Bajkai István közösségi oldalán, hozzátéve, hogy 

míg a fideszes városvezetés előkészítette az ingatlanértékesítést a társasház részére, a választások után a DK-s városvezetés valaki másnak adta el a lakást.

Az erzsébetvárosi Fidesz vezetője szerint a ház lakói is felháborodtak a történtek miatt. "Választási ígéretek és valóság a baloldalon. Szomorú" - összegzett posztjában. 

 Virágh Előd, az erzsébetvárosi Fidesz alelnöke is reagált a történtekre közösségi oldalán. "Hoppá! Az "emberarcú" "európai" "szolidáris" új Erzsébetvarosi városvezetés, és egy szernecsétlen sorsú embernek ígérgető Párbeszédes alpolgármester Szücs Balázs valódi arca. Kell még valamit mondanom, Ildikó?" - írta.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it