Hungary

A kormány nem tervezi az abortusz szigorítását

Magyarországon az abortusz kérdése jogilag rendezett, és a kormány ezen nem tervez változtatást – jelentette ki Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a parlament azonnali kérdések órájában, válaszul arra, hogy a DK-s Arató Gergely azt kérdezte, követi-e a magyar kormány a lengyel utat a nők jogainak csorbításában. Vagyis abban, hogy megszüntetné-e a nők választási lehetőségét a terhességmegszakítással kapcsolatban.

Az ellenzéki politikus az MTI szerint azután érdeklődött, hogy a  kormány nemrégiben csatlakozott egy olyan, korlátozó jellegű nemzetközi nyilatkozathoz, amely mellé csak 31 ország állt a 193 ENSZ-tagállam közül, Európából például csak a fehérorosz, a lengyel és a magyar kabinet.

Zsigó Róbert szerint a magyar kormány azért csatlakozott a kérdéses nyilatkozathoz, mert a kormányoldalnak szilárd meggyőződése, hogy a család minden erős és sikeres társadalom alapja, így az azzal kapcsolatos politikát csak nemzeti vagy helyi szinten lehet meghatározni.

Az államtitkár szerint nem a nemzetek feletti, hanem a nemzetek közötti párbeszédben bíznak, majd arról beszélt:

2010 és 2019 között minden évben, összesen 36 százalékkal csökkent Magyarországon az abortuszok száma,

és a kormányzat által a gyermekvállaláshoz nyújtott támogatásokat sorolta.

Viszonválaszában Arató Gergely felvetette: a kérdéses nemzetközi nyilatkozat nem a családok védelméről és a nemzeti önrendelkezésről, hanem az abortusz betiltásának lehetőségéről szól. Zsigó Róbert erre jelezte, hogy a szöveg a nők férfiakkal egyenlő jogait rögzíti, emellett kimondja, minden embernek joga van az élethez, az abortusz pedig nem lehet a családtervezés eszköze.

Football news:

Klopp on van Dijk: His knee doesn't look good, but it looks good for the knee that was recently operated on
Pirlo does not discuss tactics with Juve players. Interesting and Kolisevski do not understand their problems on the field (Corriere della Serra)
It looks like Cavani is being disqualified for the word Negrito. He didn't mean anything bad, but it's still racist
Juventus renewed Interest in Atletico defender Savic
Hasenhüttl about 2:3 with Manchester United: They celebrated as if they had won the Premier League. This is revealing
Hazard will miss about 3 weeks due to injury
Bude-Glimt-a unique champion: drags the Russian goalkeeper, responsible for the psychology of a former military pilot, Holand watches all the matches