Hungary

A koronavírusról szóló Twitter-bejegyzések majdnem felét botok írják

Egy új kutatás rántotta le a leplet a félrevezető információk hadáról - az eredmény pedig ijesztő.

Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Meggyűlik a Twitter baja a platformon terjedő, félrevezető koronavírusos információkkal, hírekkel. A Fast Company számolt be arról a legújabb kutatásról, ami arra az eredményre jutott, hogy úgy tűnik, a koronavírusról posztoló Twitter felhasználói fiókok majdnem fele mögött valójában botok vannak.

A Carnegie Mellon egyetem kutatói 200 millió tweetet vizsgáltak meg, amelyeket január óta tettek közzé a koronavírusról. Ezek 45 százalékát posztolta olyan felhasználó, ami nagy valószínűséggel nem ember, hanem bot.

Árulkodó jel például, ha néhány órán belül több országból posztol az illető – ez ugyanis fizikai lehetetlenség (és akkor még az utazási korlátozásokról, lezárt határokról nem is beszéltünk). A bejegyzések célja pedig egyértelműen a téves információk terjesztése: több mint százféle narratíva terjed.

 Népszerű, hogy az 5G terjeszti a koronavírust és az is, hogy a kórházakban valójában csak próbababák vannak, hogy megtévesszék az embereket és azt higgyék, veszélyben a közegészségügy, így a kutatók is hangsúlyozzák, hogy rendkívül fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk.

Football news:

Bayern will not sell Alaba this summer, Tiago can leave for 60-80 million euros
Sky Sports will pay the Premier League clubs all the money for broadcasts in this and next seasons. The deduction of 170 million pounds was moved to the season-21/22
Havertz does not want to move to Bayern this summer. He chooses between Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Manchester United and Chelsea
Atalanta bought Pashalic from Chelsea for 15 million euros (Nikolo Skira)
Russia, Germany and Portugal qualify for the Champions League (Bild)
Barcelona will not buy Neymar for 175 million euros and will focus on the transfer of Lautaro
🔙 Spanish football will return for the second half of Rayo Albacete. The first one was played six months ago, when the match was stopped because of zozuli's insults