Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

A koszovói misszió garantálja Magyarország biztonságát

A magyar emberekben egyre jobb kép alakul ki a honvédekről, tudják, hogy lehet számítani a
magyar katonákra – mondta Ruszin-Szendi Romulusz az Origónak. Szólt arról is, hogy ha a
nyugat-balkáni térségben béke van, akkor Magyarországon is nyugodtak lehetnek a mindennapok.

Számomra is szinte hihetetlen, hogy magyar parancsnoka lett a koszovói KFOR-missziónak – mondta Ruszin-Szendi Romulusz az Origónak. Évekkel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt, hogy ennek a
parancsnokságnak magyar vezetője lesz,és mindehhez kellett annak a nagyon sok magyar katonák az évtizedes munkája, amit nemcsak Koszovóban, hanem a világ minden pontján megtett – hangsúlyozta a honvédség parancsnoka. Nemcsak óriási elismerés, hanem egyben óriási felelősség Kajári Ferenc kinevezése.

Ruszin-Szendi Romulusz: Nemcsak óriási elismerés, hanem egyben óriási felelősség Kajári Ferenc kinevezéseFotó: Polyák Attila - Origo

Nagy segítség

A magyar honvédség évtizedek óta ide fókuszál, mivel ha ebben a térségben béke és
biztonság van, akkor Magyarországnak is könnyebbek lesznek a mindennapjai – tette hozzá. Ezzel a
lehetőséggel élni kell, nem szabad elrontani.  Azonban Koszovóban olyan gyorsan változhatnak a körülmények, hogy majd mindig csak az adott pillanatban kell gyors döntéseket hoznia parancsnoknaktermészetesen a NATO támogatásával, hogy annak igenis pozitív hatása maradjon nemcsak a magyarhonvédségre, hanem Magyarországra nézve is – mutatott rá a honvédség parancsnoka.

Ruszin-Szendi arról is beszélt, hogy a föld alatt a parázs folyamatosan izzik. A múlt héten történtek
bebizonyították, hogy egy egyszerű intézkedés képes nagyon erőteljes reakciókat kiváltani. Ha egy-egy ember rosszul cselekszik, akkor nagyon gyorsan eszkalálódhatnak az események. Nemcsak a parancsnok feladata, hogy a Belgrád-Pristina dialógust segítse, hanem a misszióban részt vevő országok is arra törekszenek, hogy mindkét féllel jó viszonyt ápoljanak – tette hozzá.

A magyar katonák fontos szerepet töltenek be KoszovóbanForrás: Polyák Attila - Origo

Missziók

A KFOR-misszióban való részvétel továbbra is kiemelt szerepet játszik a magyar honvédségben, az összes külföldi misszióban részt vevő magyar katonaság kétharmada itt szolgál. Természetesen meg kell felelni a NATO-szövetség elvárásainak a jövőben is. Magyar katona nem szerez és nem is szerezhet harci tapasztalatot a magyar határok között, de csak akkor leszünk profik, ha azokat a képességeket amiket a gyakorlótéren megtanulnak a kollégák, azokat éles helyzetben is ki lehet próbálni.  Természetesen ha lehetőség lesz, és egyezik az ország érdekével, akkor meg fogunk jelenni más katonai missziókban is – mondta a honvédség parancsnoka.

Magyar parancsnokot kapott a KFOR-misszióForrás: Polyák Attila - Origo

Leszámolás a terhes örökséggel

A honvédség parancsnoka szerint a magyar emberekben egyre jobb kép alakul ki a honvédekről, az
emberek is tudják, hogy lehet számítani a magyar katonákra, és ezt bizonyították többek között a koronavírus-járványban és a határvédelemben is. Egyre többen próbálják ki a magyar honvédséget, növekszik a tartalékosok száma. Bízom benne, hogy a magyar emberek túlnyomó többsége meg fogja ismerni a magyar honvédség valódi arcát, és magunk mögött tudhatjuk a múlt rendszer terhes örökségét – mondta Ruszin-Szendi.