Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

A legfőbb iráni vezető unokahúga arra kérte a nyugati országokat, hogy ne támogassák Teheránt

Farideh Moradkhani videoüzenetben fordult a "világ szabad embereihez", hogy ne támogassák az elnyomó rezsimet, a nyugati demokráciák hívják vissza képviselőiket Teheránból. A nőt később letartóztatták.

Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak az unokhahúga egy videoüzenetben arra kéri a szabad embereket, hogy "mondják meg a kormányaiknak: álljanak le a gyilkos és gyerekgyilkos rezsim támogatásával".

Az aktivistaként is ismert Farideh Moradkhani azt mondja, hogy a teheráni rezsim nem hűséges semmilyen vallási elvhez, és nem ismer semmilyen szabályt, kivéve az erőszak és hatalom fenntartásának szabályát. Azt kéri a szabad és demokratikus országoktól, hogy tegyék meg azt a szimbolikus gesztust, hogy visszahívják a képviselőiket Teheránból, Irán fővárosából.

A videó megjelenése után Farideh Moradkhanit letartóztatták.

A 22 éves Mahsa Amini halála után kezdődött, kormányellenes tüntetések Irán-szerte zajlanak, több mint 150 városban Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint. Az iráni hatóságok több mint 14 ezer demonstráló embert, köztük gyerekeket tartóztattak le az utóbbi hetekben, és Türk szerint közülük legalább 21-re halálbüntetés vár, 6 embert pedig már kivégeztek.