Hungary

A Lodgy volt a legnépszerűbb kedvezményes nagycsaládos autó

15 ezer autót vettek kedvezménnyel egy év alatt a nagycsaládosok, 35 milliárd forintnál jár a támogatási kedvezmények kifizetése.

Az állam tavaly nyáron indította a nagycsaládosoknak szánt autó vásárlási támogatását, amelyben a három vagy több gyermeket nevelő családok új, legalább hétüléses autó vásárlásához maximum 2,5 millió forintos - legfeljebb az autó árának 50 százalékát elérő - támogatást kérhetnek.

A támogatási program keretében nagycsaládosok eddig összesen közel 28 ezer kérelmet adtak be és mostanra összesen 35 milliárd forintot fizetett ki az állam a hétülés autókra. Mintegy négyezer esetben a családok lízingszerződéssel jutottak hozzá a járművekhez ami több mint 11 milliárd forint lízingfinanszírozást jelent, autónként átlagosan közel 3 millió forintot - közölte a Magyar Lízingszövetség.

A legnépszerűbb hétüléses autó a Dacia Lodgy, de a keresettek közé tartozik az Opel Combo, a Peugeot Rifter, a VW Touran, és a Skoda Kodiaq is.

A jövő évi költségvetésben 15 milliárd forint áll rendelkezésre, erre a programra.

Az autóvásárlási programokra azért is szükség van a Magyar Lízingszövetség és a Gémosz szerint, mert Magyarországon a hivatalos KSH-adatok szerint tavaly több mint 3,8 millió személyautó volt forgalomban, ezek átlagéletkora 14 év volt. Szemben a 10-15 évvel ezelőtti helyzettel, amikor az autók átlagéletkora még 10-11 év volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

The Italian Ministry of health called for the suspension of Serie A due to coronavirus
Chelsea loaned Barkley to Aston Villa
Mourinho on the exchange with Lampard: just expressed the opinion of the old coach to a young colleague. Be calm when the team wins
The Premier League was spooked by chaos with a penalty for playing with his hand (6 for 3 rounds). The judges were asked to take into account the context - proximity to the opponent and the position of the hands
Bayern midfielder kuizans will be examined in Leeds today, the transfer amount is 20 million euros
Bayern can sign Lemar from Atletico
Kolasinac will move to Bayer from Arsenal for 11 million euros + bonuses (Fabrizio Romano)