Hungary

A magyar boldogság mellett óriási csalódásokat hozott eddig az Eb

Kiesésre állnak a spanyolok, hű maradt ráaggatott nevéhez a halálcsoport, a törökök méltán estek ki, és a dánoknak is sok kellene, hogy továbbjussanak. Megnéztük, hogyan alakulhat a foci-Eb csoportköreinek utolsó fordulója.

A harmadik csoportkört is Olaszország nyitotta meg: a walesi csapatot fogadták, és verték remek játékkal. Az olaszok biztos továbbjutók, de Wales is csoportmásodikként zárt négy pontjával, mivel jobb a gólkülönbsége, mint a szintén 4 pontos Svájcnak. Svájc viszont bizakodó lehet, a legjobb harmadikok közé bekerülhet a négy pontjával.

Bár pályán kívüli fejlemény, de fontos, hogy Christian Eriksen a hírek szerint jól van: beültetett defibrillátort kapott, ami megakadályozza a további szívmegállásokat, azt viszont még mindig nem tudják az orvosok, hogy mitől halt meg kis híján a 28 éves játékos. Bár a kórházat már elhagyhatta, változatlanul nem tudni arról sem semmit, hogy Eriksen folytatja-e profi labdarúgó pályafutását. Ilyen defibrillátorral lehet játszani: a holland válogatott védője, Daley Blind is hasonlót hord a szívén, azonban Blindnek sosem állt le a legfontosabb szerve, főleg nem játék közben. Az is kérdéses, hogy a baleset után Eriksen visszatérhet-e milánói csapatához, hiszen az olasz törvények biztonsági okokból tiltják, hogy a játékosok szívproblémákkal lépjenek pályára.

A dán válogatott játékán meglátszik Eriksen hiánya: kikaptak Belgiumtól is, így a harmadik csoportkörben kénytelenek lesznek nyerni – méghozzá több góllal – Oroszország ellen, ha tovább akarnak jutni a nyolcaddöntőkbe. Ugyanebben a cipőben jár a C-csoport utolsó helyén ülő Észak-Macedónia is.

Megvan az a csapat, amely nagy reménységekkel érkezett a kontinenstornára, mégis elsőként búcsúzik tőle: Törökország harmatgyenge teljesítményével érdemelte ki ezt. Az első csoportkörben az olaszoktól kaptak három gólt, múlt szerdán a walesiek szórták meg őket, igaz, ekkor csak kettő akadt a hálóba. Ezen a meccsen gyakorlatilag minden helyzet kimaradt: a labda döntően a törököknél volt, de 18 kapura tartó lövésükből egy sem akadt a hálóba. A walesiek sem jártak sokkal jobban: 16 lövésből kettőt beakasztani ugyan nem rossz arány, de ebben a meccsben milliószor több volt, mint amit a végeredmény mutat. A törökök nulla ponttal búcsúztak az Eb-től: hétfőn a harmadik csoportkörben Svájc is megverte őket 3-1-re, így ez a torna nekik inkább rémálomként marad meg, mintsem olyan váratlan csodaként, mint a 2008-as Eb, ahol csak az elődöntőben kaptak ki Németországtól.

Rettenetesen unalmas mérkőzéseket is hozott a csoportkörök második fordulója, ráadásul volt, hogy egy napon belül két meccs is ilyen volt. Ha valaki pénteken azt hitte, hogy a svéd-szlovák után már nem lehet rosszabb, annak ott volt az esti angol-skót mérkőzés, amin szó szerint nem történt semmi azon túl, hogy kiderült: a sztárokat felvonultató angol válogatott ilyen játékkal aligha esélyes az Eb megnyerésére. 

A pénteki nap kínjai után viszont a szombat remek mérkőzéseket tartogatott a futballrajongóknak. A magyar válogatott óriási meglepetésre vezetést szerzett, majd döntetlent játszott a világ legerősebbjének kikiáltott franciákkal, jócskán fel is dühítve ezzel a sztárgárdát. Pogba elcsúszásából és fűcsapkodásából talán nem lesz akkora mém, mint Cristiano Ronaldo öt évvel ezelőtti kiakadásából, de így is megdobogtathatta minden magyar szívét, hogy a csapat felnőtt a feladathoz: senki nem veheti félvállról a Marco Rossi vezette focistákat, akiknek – ha sikerülne valahogy Münchenben megverni a németeket – még akár a nyolcaddöntő is összejöhet.

Ha a magyar bravúr nem lett volna elég, este még ott volt a portugál-német is, ami a Nationalelf gálájáról és a portugálok szenvedéséről szólt. Bár Ronaldo a 15. percben vezetést szerzett, húsz perccel később rettenetes fordulatot vett számukra a mérkőzés: először Ruben Dias, majd négy perccel később Raphael Guerreiro lőtt a saját hálójába, majd a második félidőben a BL-döntőben is betaláló Kai Havertz is lőtt egy gólt a portugáloknak. Hab volt a tortán Robin Gosens gólja a hatvanadik percben, amire a portugálok már csak egy találattal tudtak válaszolni Diogo Jota révén, azonban a bravúr elmaradt, nem tudták megfordítani a mérkőzést. Az F-csoport sorrendje módosult: hiába betlizett a két biztos továbbjutásra álló válogatott (Franciaország és Portugália), csupán ők cseréltek helyet, a németek és a magyarok kieső helyen maradtak, bár Németországnak jó esélye van a legjobb harmadik helyezettként továbbjutni a csoportból.

Tipikus Enrique-stílusú focit láthatott szombaton az, aki a Spanyolország-Lengyelország mérkőzést választotta esti programjának, hiszen a spanyol válogatott ugyanazt a játékot vitte pályára, mint amiért Enriquét 2017-ben kirúgták a Barcelonától. Rengeteg passz, óriási letámadások, az ellenfél teljes kivéreztetése, azonban a kapu előtt elfogy a tudomány. Enriquét a Barcelonában Lionel Messi mentette meg rendszeresen, most pedig Álvaro Morata próbálkozott hasonlóval a 25. percben, a spanyol védelem azonban fél órával később összeomlott a Robert Lewandowski vezette lengyelekkel szemben. A spanyolok így két döntetlennel jelenleg kiesésre állnak, saját szurkolóik pedig lassan Enrique fejét követelik, aki az Eb előtt még úgy nyilatkozott, hogy nincs szüksége 26 játékosra a keretben, 24-el is képes lesz jó eredményt elérni. Persze, a jó fogalma relatív.

Football news:

Koeman about Depay's 1st goal for Barca in a friendly match: Memphis played well, he is important for us
Julian Nagelsmann: Other clubs not from Germany have more money for transfers than Bayern
Kane believes that Tottenham will sell him in the summer to earn funds for investing in the team
Pavel Nedved: Ronaldo will stay at Juventus. Dybala's agent will be in Turin next week
Wijnaldum about Liverpool fans: Sometimes I felt that I was not appreciated and loved enough
Nagelsmann, pig, get lost in Munich-1860. About 20 fans insulted the coach of Bayern
Mateus Fernandes: I dreamed of playing for Barca, but they did not treat me as a professional player there