Hungary

A NASA talált valamit a Holdon, nagy bejelentésre készülnek [frissítve]

Egyelőre nagy a titkolózás, de az űrügynökség állítja: a felfedezés nagy hatással lesz a jövőbeni, emberes űrmissziókra is.

Frissítés: a NASA vízmolekulákat talált a Holdon a repülőgépről üzemelő obszervatóriuma segítségével.

Korábban írtuk:

Talált valamit a Holdon, vagy a Holddal kapcsolatban a NASA, a felfedezést pedig egy nagyszabású online konferencia keretében tárják a világ elé – közölte az űrügynökség. Az eseményt október 26-án, vagyis ma rendezik. A bejelentésre magyar idő szerint 17 óra tájékán kerülhet sor.

A NASA nem közölte, miről van szó pontosan, de annyit elárultak, hogy a bejelentés tárgya nagyban hozzájárul a Hold még alaposabb megismeréséhez, és kötődik a jövőbeni, emberes űrmissziókhoz is. A NASA-nak ugyanis eltökélt szándéka visszajutni égi kísérőnkre, ahol az elkövetkező években számtalan dolgot tervez. Például előkészíti a terepet a majdani Mars-utazáshoz is.

A bejelentés tárgyát a NASA repülőgépre telepített obszervatóriuma, a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) fedezte fel, legalábbis ezt a nevet ismételgeti a hivatalos kommünikében az űrügynökség. A berendezés 2010. május 26-a óta van szolgálatban, és már a tesztelés során is szállított komoly felfedezéseket. A teleszkóp fő előnye, hogy pont abban a tartományban kémlel, amelyre a felszíni távcsövek nem képesek: infravörösben látja az univerzumot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Brugge coach on the match with Borussia: If you only defend, you have a better chance of losing
Mason mount: Chelsea's Goal is to always be No. 1 in all competitions and take trophies
Lewandowski on ending his career at Bayern: I don't know. There are still 2.5 years left on the contract
Bayern prepared a t-shirt with the name of Medvedev: Bayern Munich congratulated Russian tennis player Daniil Medvedev on winning the final ATP tournament
Andrea Pirlo: I feel the same way about Ronaldo as I Do about Work and Portanova. This is me
We study how the players sit in the locker room. Messi in the center, Lukaku wanted Drogba's place, and Roy Keane yelled at the young Pique
President Vasco da Gama: we need Balotelli in terms of fighting racism, not just as a player