Hungary

A patkányoknál is működik a járókelő-effektus

Egyedül egy patkány segít egy bajbajutott társának, de ha többen vannak, akkor úgy cselekszik, ahogy a többi patkány – írja a ScienceAlert. Ezt az embereknél járókelő-effektusnak hívjuk, amiről egy 1969-es tanulmányban írtak először.

Ebben a kutatók arra jutottak, hogy minél többen állnak egy baleset körül, annál kisebb az esélye, hogy bárki segít is majd. Ezt azóta több tanulmány is megcáfolta, sőt, az is kiderült, hogy az eredeti kutatás pontatlan volt. Ma már elfogadottabb az a szemlélet, hogy az emberek nagyon extrém helyzetek kivételével segítenek bajbajutott társaiknak. Ezt tavaly megerősítették: kutatók megvizsgáltak balesetekről készült felvételeket, amiken látszik, hogy a járókelők 90 százaléka megpróbált segíteni.

Az, hogy valaki nem rohan azonnal segíteni nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem érdekli a baj, hanem lehet, hogy más pszichológiai folyamat játszódik le benne: félelem, nem akar megszégyenülni, vagy rosszul méri fel a helyzetet.

A patkányok az emberhez hasonlóan társas lények. A Chicagoi Egyetem kutatói az eredeti '69-es kutatást játszották el újra azzal a különbséggel, hogy emberek helyett patkányokat használtak. Egy ketrecben elhelyeztek egy csapdába esett és egy szabad patkányt. A szabad patkány gyakran igyekezett kiszabadítani a bajba jutott társát.

Volt, hogy több járókelő patkány is volt a ketrecben, de ezek be voltak nyugtatózva, hogy ne akarjanak segíteni. Ilyenkor a megfigyelt patkány kevésbé volt segítőkész, sok esetben inkább a környezetéhez alkalmazkodott és nem segített.

Mikor a járókelők nem voltak begyógyszerezve, általában közösen megpróbálták kiszabadítani a csapdába esett állatot, sőt, hajlamosabbak voltak segíteni, mint egy magányos patkány. Ez egy újabb cáfolata az 1969-es tanulmánynak. Az azonban továbbra is jól látszik, hogy bár emlősállati ösztönünk, hogy segítsünk a bajbajutott társainkon, az is fontos, hogy alkalmazkodjunk a körülöttünk lévőkhöz.

Football news:

Willian: Arsenal is one of the biggest clubs in the world. I'm here to collect trophies
Rivaldo: Messi will meet with his successor, Lewandowski. Who will go to the semi-finals of the Champions League, the best in the world
Habib: In the final of the Champions League will play PSG and Manchester City
Manchester City offered 63 million euros for Coulibaly
Trent is recognized as the best young player in the Premier League
Tuhelj against Nagelsmann in the semifinals, the Champions League is great. They represent the power of German coaches
Rivaldo: Ousmane Dembele is a good option for Manchester United. He can succeed in the Premier League