Hungary

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

Az Európai Gyógyszerügynökség előbb a Pfizer, majd januárban a Moderna védőoltásáról is meghozhatja döntését.

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) december 29-én dönt arról, hogy forgalomba kerülhet-e az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinája – idézi az EMA közleményét az AP hírügynökség. Mint írják, ez lehet az első engedélyezett vakcina az EU-ban.

Január 12-ére döntést hozhat az ügynökség a Moderna védőoltásáról is.

Ha minden rendben megy, akkor még az év vége előtt megkaphatják az oltásukat az első uniós állampolgárok

– idézi Ursula von der Leyen EB-elnököt az AP. Az EU több vakcinafejlesztővel is kötött már előzetes megállapodást, ezek a Moderna, az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNTech-Pfizer és a CureVac.

A BNT162b2 jelű Pfizer-BioNTech oltás európai engedélyeztetése október óta tart. A gyártók novemberben közölték, a vakcina 95 százalékos hatékonyságú, és nincsenek súlyos mellékhatásai. Kérelmüket a vakcinájuk engedélyeztetésére beadták már az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) is.

Az amerikai Moderna nevű cég ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer. A szer előnye, hogy a Pfizer készítményével ellentétben, amely mínusz 80 fokon tárolandó, ezt elég mínusz 20 fokon tárolni, vagyis háziorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is biztonsággal tárolható. Ráadásul 30 napos a szavatossága, míg a Pfizer oltóanyagánál ugyanez öt nap. A Moderna azt közölte, hogy az ő vakcinafejlesztésük 94,5 százalékos eredményességű.

Football news:

Against Barcelona in the Cup - a small Catalan club that has already knocked out Atletico. Here we picked up and launched the career of Alba
Aguero has contracted the coronavirus
Pogba on the 1st place in the Premier League: Manchester United is still far from the trophy. This is not enough
Rebic and Krunic recovered from covid, Theo has a false positive test
Leandro Paredes: We want to see Messi at PSG, it's natural. I hope he will be with us
Kahn-Neuer: 196 dry matches! Congratulations, it was you who reached my record
Klopp on Liverpool's form: It is absolutely normal that such questions are asked. This level of pressure is a privilege