Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

A románok kormány nélkül is hozzájutnak közel 30 milliárd euróhoz

Az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek videokonferenciáján újabb három nemzeti helyreállítási terv kapott zöld utat. Ezzel már 22 tagállam esetében fogadták el a finanszírozási javaslatot, és 17 ország már az első részlethez is hozzájutott.

Észtország, Finnország és Románia nemzeti helyreállítási tervéről tárgyaltak a tagállamok pénzügyminiszterei, azt követően, hogy mindegyik terv elfogadását javasolta az Európai Bizottság. Végül mindhárom ország esetében zöld utat szavazott a miniszteri tanács, a formai döntést majd holnap, írásbeli eljárás keretében hozzák meg. Az észtek közel egymilliárd eurót, a finnek ennek több mint dupláját kapják, a román terv pedig 14,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 14,9 milliárd euró kedvezményes hitelt tartalmaz. Mindhárom ország a szén-dioxid-mentesítésre helyezte a fő hangsúlyt a tervezés során, ezen túl a román elképzelések tartalmazzák a szén- és lignitenergia-termelés fokozatos megszüntetését és a megújuló energiaforrások kiépítését is.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke megerősítette, hogy a románok attól függetlenül hozzájuthatnak az uniós forrásokhoz, hogy jelenleg nincs teljes jogkörrel bíró kormányuk. Vagyis – hasonlóan a többi országhoz – a 13 százalékos előleget hamarosan elutalják Bukarestbe is.

Ezzel a döntéssel a 27-ből már 22 tagállam esetében született meg a szükséges jóváhagyás, ezen államok közül 17 pedig az első részletet is megkapta. Az elhúzódó kormányalakítás miatt egyedül a hollandok nem adták be még a tervüket. Négy országnak hiányzik a jóváhagyása: Svédország, Bulgária, Magyarország és Lengyelország. A magyar és a lengyel tervet már hónapokkal ezelőtt el kellett volna fogadni, az Európai Bizottság azonban először meghosszabbította a rendelkezésre álló határidő, de az is eredménytelenül telt el. A magyar pályázat esetében a Bizottságtól származó információk szerint egyértelműen a korrupcióellenes keret elégtelensége az, ami miatt egyelőre nem javasolják a terv elfogadását. A magyar kormány szerint azonban a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény miatt húzódik az eljárás – ezt Brüsszelből többször is cáfolták.

A hiányzó tervek elfogadásának időpontjával kapcsolatban Dombrovkis alelnök azt mondta, hogy az “hamarosan” várható, de hogy ez konkrétan mit jelent, azt nem tudta megmondani.