Hungary

A tavaszi kényszerszünet után nyáron is leállnak a magyar autógyárak

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint egészen biztosan lesznek nem fizetett időszakok egyes alkalmazottak számára.

Amikor tavasszal egymás után abbahagyták a munkát a hazai autógyárakban, sokan bíztak abban, hogy a járvány levonulása után a kiesett termelés jelentős része pótolható lesz, ám nem ez a helyzet – írja a G7.hu. Továbbra sincs ugyanis kereslet az új autókra. A nemrég véget ért második negyedévben az európai újautó-eladások 46 százalékkal zuhantak – idézik az LMC Automotive elemzőcég megállapításait –, és arra lehet számítani, hogy az év egészében 24 százalék lesz a mínusz 2019-hez képest.

Egyáltalán nem alakulnak még úgy a dolgok, mint tavaly novemberben. A műszakok általában csökkentett létszámmal mennek, a legtöbb helyen nem is indult újra az összes műszak. Bizonyos területek nem termelnek – nyilatkozta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a portálnak.

A nyári leállások sem maradnak el, hiába használhatták ki a gyárak karbantartásra a tavaszt. A kecskeméti Mercedes augusztus 17-e és 23-a között tart előre tervezett termelési szünetet – közölték a G7-el. Az esztergomi Suzuki augusztus 10-től 21-ig tartja meg a szokásos leállását. A győri Audinál bizonyos motorgyártó területeken a 28-33. hét között lesz leállás, míg más szegmensekben csökkentett üzemmódban zajlik a termelés. Ami pedig a járműgyártást illeti, ott a 30. héten (július 20-26.) között nem lesz termelés.

A leállások és a termelés lassulása miatt a Vasas alelnöke szerint egészen biztosan lesznek nem fizetett időszakok egyes alkalmazottak számára, sokan pedig csak az alapbérüket fogják megkapni. Nagyon sok helyen már cafeteriát váltottak át fizetett szabadságra – részletezte László –, illetve munkaidő-keretben tologatják a napokat. Azt is mondta, hogy:

nagyon sok helyen elkezdték újraértelmezni a magyar törvényeket, amelyek szerint állásidő esetén alapbért kell fizetni. Ennek csak a 70-75-80 százalékát fizetik ki, és magyarázatként legfeljebb annyit tesznek hozzá, hogy így tudják megőrizni a munkahelyeket. Pedig ez az esetek egy részében nem igaz.

Football news:

Ronaldo, Messi, van Dijk, Sancho and Lewandowski - in the team of the season according to WhoScored
Maurizio Sarri: Juve are happy to have won perhaps the most difficult championship in the history of Serie A
Aubameyang is close to extending his contract with Arsenal until 2023
Rodri: Hazard is one of the best players in the world
We hit the Manchester United check for Alexis Sanchez: one goal – 11 million euros, a minute of playing time-20 thousand
Pep Guardiola: if Manchester City want to win the Champions League, they need to improve their defensive performance
The Premier League clubs voted against 5 substitutions next season