Hungary

A volt NBA-sztár szerint igazságtalan a kollektív büntetés

Andrej Kirilenko, az Orosz Kosárlabda-szövetség elnöke, korábbi NBA-sztár szerint Oroszországnak „van problémája” a doppingolással, de cáfolta, hogy az orosz sportban rendszerszintű, központilag irányított lett volna a sportolók illegális megsegítése.

A 39 éves volt Utah Jazz-játékos az insidethegames.biz oldalnak azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy november elején tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Moszkva hivatalos fellebbezését ama múlt év végi WADA-döntés ellen, amellyel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség büntetné Oroszországot.

Kirilenko az interjúban úgy vélekedett, hogy a kollektív büntetés alapvetően hibás, és „valóban igazságtalan lenne”, mert azokat a sportolókat is sújtaná, akik soha nem vettek részt csalásban.

A WADA december 9-én tiltotta el négy évre az orosz sportolókat egyebek között az olimpiai és világbajnoki részvételtől, valamint az országot jelentősebb nemzetközi versenyek rendezésétől, mivel bizonyítottnak látta, hogy manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának eredményeit. Ha a CAS a WADA-nak ad igazat a perben, a jövő évre halasztott tokiói olimpián és a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékokon orosz versenyzők csak semleges színekben indulhatnak, nem használhatják a nemzeti zászlót, és az orosz himnusz sem csendülhet fel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „tisztességtelennek” minősítette a szankciókat, és a hónap elején országa sportolóit „sportszerűtlen eszközök" áldozataként jellemezte.

(MTI)

Football news:

You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League
Barcelona first ever Champions League penalty kick in 5 consecutive rounds
Almost pregnant doesn't mean pregnant. This is Tuchel's metaphor about PSG's chances for the Champions League play-offs: we explain their alignment with Manchester United and RB
We know more than half of the participants in the Champions League playoffs. Who is already there, and who postponed until the last round?
Maguire about 1:3 with PSG: the Opponent scored illogically-a ricochet and pinball around the penalty area
Ronald Koeman: Barcelona want to score 18 points in the Champions League. We had a great 1st half with Ferencvaros
Only Barcelona won all 5 matches in the Champions League group. She will face Juventus in the last round