Hungary

„Aki kevésbé vérzett, rohant ahhoz, aki mozdulni se tudott” – a tömegbaleset után vizsgálatot indít a kerékpáros szövetség

Lovassy Krisztián kerékpáros olimpikon is megsérült a vasárnapi kerékpáros tömegbalesetben, amely után vizsgálat indul. A következtetéseket beépítik a versenyszervezési feltételekbe.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, súlyos baleset történt vasárnap a Balatonfelvidéken rendezett I. Grand Gella Giro Kupa elnevezésű kerékpáros versenyen. A mezőny nagyjából óránként 70 kilométeres sebességgel haladt a Tótvázsony és Balatonszőlős közötti lejtőn, amikor nagyjából ötvenen felbuktak, az Országos Mentőszolgálat szerint 19 amatőr és profi versenyzőt kellett kórházba vinni.

A balesetről videó is készült.

A verseny másnapján közleményt adott ki a Magyar Kerékpáros Szövetség, amelyben azt írták, hogy a klubok és a szakmai tagszervezetek bevonásával megvizsgálják, milyen plusz elvárásokat „lehet megfogalmazni és foganatosítani a versenyszervezőkkel szemben, amelyek csökkenthetik a hasonló balesetek előfordulásának kockázatát”. Azt is jelezték, hogy

a vizsgálat következtetéseit beépítik a versenyszervezési feltételekbe, annak lezárultáig azonban felelősségi kérdésekben sem szakmailag, sem etikailag nem lenne helyes állást foglalni”.

Lovassy Krisztián londoni olimpikon, akinek eltört két ujja, valamint zúzódásokat és agyrázkódást szenvedett a balesetben, hétfőn azt mondta az RTL Klub Híradójának,

elképesztő, hogy mennyi vérző, jajgató ember feküdt ott a földön körülöttem. Aki kevésbé vérzett, az rohant a másikhoz, aki nem tudott megmozdulni se, vagy nem kapott levegőt, vagy jobban vérzett a feje. Próbáltuk egymást segíteni, leszedni egymásról a kerékpárokat, kihúzni a másikat az árokból. Ilyet én még sosem tapasztaltam”.

A csatorna úgy tudja, hogy a 19 kórházba vitt sportolón kívül többen is megsérültek, voltak, akik – Lovassyhoz hasonlóan – csak később mentek be. A legtöbb sérültet, 16-ot, Veszprémbe vitték, a riport szerint azonban már csak négyen tartózkodnak közülük az ottani intézményben.

Lovassy szerint a szervezők és a résztvevők is hibázhattak. „Amatőr kerékpárosoknak nem rendezek versenyt egy olyan körpályán, mint amilyen ez volt. Ezt a szervezőnek fel kellett volna mérnie. Illetve azoknak az amatőr kerékpárosoknak is, akik rezzesnéstelen arccal guggoltak 80 kilométer/órás vagy a fölötti sebességnél lefelé, hogy ők alkalmatlanok erre a sebességre.”

A verseny szervezője csupán annyit mondott a csatornának: szerinte versenybaleset történt, de átgondolják, hogy a jövőben tartsanak-e ott futamot.

Football news:

Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds
Lester wants to rent Trincou at Barca with the obligation of ransom for 50 million pounds
Scott Parker: Fulham have a lot to progress. And I am happy about it
Manchester United are threatening to pull out of negotiations for Sancho if Borussia do not reduce the price from 120 million euros
Cesc about Casillas: You are a mirror to look into
Lone mascots are another symbol of the year