Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Amerika évente annyi műanyag hulladékot termel, mint az egész Európai Unió

Egy most megjelent tanulmány szerint hamarosan már annyi hulladékkal szennyezzük a tengereket, mint amennyit halat fogunk ki belőle.

A nemrégiben ismertté vált tanulmány megállapítja, hogy a világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag szemete az Egyesült Államok számlájára írható és ez lakosonként 130 kilogrammot jelent. Ez nagyjából kétszerese a kínai plasztikhulladéknak, és több mint az Európai Unió tagállamainak összes műanyagszemete együtt véve - írja az MTI a The Guardian brit lap internetes oldalára hivatkozva.

Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével. A műanyag szemét - köztük palackok, szívószálak, csomagolóanyagok - eldobálása, a hulladéklerakás és a lerakótelepek nem megfelelő használata miatt évente akár 2,2 millió tonna műanyag is kerülhet a környezetbe a jelentés szerint. A szemét nyomon követésének hiányzó adatai miatt valódi mennyiség még ennél is jelentősebb lehet. A műanyag nagy része a folyóvizeken keresztül az óceánokba kerül. 

A világon évente legalább 8,8 millió tonna műanyagszemét jut az óceánokba, ami annyi, mintha minden egyes percben egy szeméttel teli kukásautó üríteni a terhét a sós vízbe. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 

a mennyiség 2030-ra évente 53 millió tonnára ugorhat, ami durván a világ óceánjaiból évente kifogott halmennyiség súlyának fele.

Az Egyesült Államok kongresszusa által a nemzeti tudományos, műszaki és orvostudományi akadémiáknak megrendelt jelentést a Margaret Spring (Monterey Bay Aquarium) vezette szakértői csoport állította össze. A bizottság azt ajánlja, a jövő év végéig készítsék el az új nemzeti stratégiát, amelynek a - különösen az újrafelhasználásra alkalmatlan - műanyag gyártásának visszaszorítására kell törekednie.