Hungary

Amerikai nyomásgyakorlásra készül a magyar kormány

Az új, Joe Biden vezette amerikai adminisztráció érdekérvényesítési eszköztárának várhatóan része lesz a jogállamisági nyomásgyakorlás - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára kedden az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén.

Sztáray Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak "pillanatnyilag még nincs" hivatalosan megválasztott elnöke, azonban "munkahipotézise" szerint az Joe Biden lesz.

Kifejtette: a Biden-adminisztráció alatt várhatóan nagyobb lesz a diplomácia hangsúlya, a Joe Biden által megnevezett kül- és biztonságpolitikai jelöltek mind olyan személyek, akik "a hagyományos multilaterális diplomáciában hisznek" - idézi az MTI.

Sztáray Péter arra számít, hogy "a liberális értékek és célok" kerülnek előtérbe, ezek között a migráció, az abortusz és a gender kérdéseit említette. Álláspontja szerint várhatóan több ideológiai alapú nyomásgyakorlás jellemzi majd az új adminisztrációt, és "több demokráciaexport valószínűsíthető". Úgy fogalmazott: "ha az amerikai érdekek nem érvényesülnek kellőképpen, a jogállamisági nyomásgyakorlás is része lesz az eszköztárnak".

Megjegyezte: ezt egyöntetűen támogatni fogja az amerikai mainstream sajtó.

Azt mondta: Közép-Európában az új amerikai adminisztráció várhatóan folytatja az orosz és kínai befolyás visszaszorítását, megállítását, valamint a keleti energiafüggőség csökkentését célzó, illetve a védelmi költségek emelését forszírozó politikát.

A Közel-Kelet kapcsán az államtitkár arról beszélt, hogy a Trump-adminisztráció egyik legfontosabb pozitív örökségét, a megindult arab-izraeli megbékélési folyamatot feltehetően az új amerikai vezetésnek is fenn kell tartania, mivel a korábbi megközelítések nem működtek.

Az államtitkár szerint több olyan terület van, ahol Magyarország és az Egyesült Államok érdekei nagyon hasonlóak, ezek közé sorolta az erős Közép-Európa gondolatát, a NATO egységét és az erős transzatlanti kapcsolatokat, a védelmi együttműködés továbbfejlesztését, a magyar műveleti hozzájárulás fenntartását a békeműveletekben, illetve a terrorizmus elleni harcot.

Sztáray Péter arra is kitért, hogy az új amerikai adminisztráció és a magyar kormány álláspontja eltér a demokráciaértelmezés és a szuverenitás kérdésében, továbbá az Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatok "pragmatizmusának mértékében".

Közölte: az ukrajnai magyarok helyzetével és ahhoz kötődően Ukrajna és a NATO együttműködésével összefüggésben eddig kevés megértést tapasztaltak az amerikai féltől. Úgy folytatta: a nemzeti kisebbségek kérdése nem jelenik meg a Biden-adminisztráció ügyei között. A magyar kormány missziójának nevezte, hogy annak fontosságát megértesse Washingtonnal.

A "félreértésekre okot adható" kérdések között említette az államtitkár a migrációt is, amelyben - mint mondta - az új amerikai vezetés arra készül, hogy jelentősen elmozduljon a Trump-adminisztráció vonalától.

Sztáray Péter hangsúlyozta: Magyarország kész a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok fejlesztésére. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "bizonyos washingtoni lobbicsoportok és a nemzetközi sajtó" nem gerjeszt majd olyan problémákat, amelyeket diplomáciai úton szükséges rendezni.

Football news:

Barcelona could sell Dembele in the summer if he does not renew his contract. Manchester United, Bayern Munich, Juve and Chelsea are monitoring the situation
Kylian Mbappe: I will not sign a contract with PSG to say in a year that I want to leave. If I do that, I'll stay
City Defender Dias: Seeing an opponent unable to even hit and feeling powerless is the greatest pleasure
The chances of Mbappe and Holland joining Real Madrid in the summer are very slim. The club has almost no money for transfers
Either Shevchenko or Grant could become Chelsea's acting coach if Lampard is sacked during the season. The decision will be made by Abramovich
Ronaldo was offered 6 million euros to become the face of Saudi Arabia. The player refused
Setien is demanding 4 million euros in compensation from Barca. Valverde's resignation cost the club 11 million