Hungary

Antitest alapú gyógyszerrel harcolnak a németek a vírus ellen

A német szövetségi kormány 200 ezer dózist vásárolt abból a koronavírus-elleni antitest-készítményből, mellyel Donald Turmpot is kezelték, miután októberben megfertőződött a kórokozóval. 

Jens Spahn, német egészségügyi miniszter a Bild am Sonntag német lapnak adott exkluzív interjújában közölte, hogy

a 400 millió euróból (143 milliárd forintból) beszerzett gyógyszert elsőként alkalmazza Németország az uniós országok közül. 

Ez egyébként azt jelenti, hogy egy dózis 2000 euróba (715 ezer forintba) kerül.   

Bár Spahn nem nevezte meg gyógyszert és a gyártót, tudni lehet, hogy a leköszönt amerikai elnököt a Regeneron vállalat REGN-COV2 nevű, akkor még tesztfázisban lévő antitestkoktéljával kezelték. Az akkori vizsgálati eredmények szerint leginkább azoknál vált be a gyógyszer, akiknek a teste nem adott természetes immunválaszt a vírusra.

A monoklonális antitest alapú gyógyszert először egyetemi klinikákon fogják alkalmazni. A német egészségügyi miniszter szerint az antitest koktél „passzív oltásként" működik, ha a fertőzés korai fázisában adják be, elkerülhető a megbetegedés súlyosabb lefolyása. 

A gyógyszer működési elve röviden a következő: a szervezetbe bejuttatott koktél révén az antitestek hozzákapcsolódnak és eltorzítják a vírus tüskéit, megakadályozva a vírust abban, hogy csatlakozni tudjon a sejtekhez. 

A Regeneron korábban maga is azt állította, hogy a gyógyszer segítségével enyhe tünetekkel vészelték át a megbetegedést a tesztalanyok. Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) novemberben adta meg a készítmény vészhelyzeti használati engedélyét. 

Spahn bírálatok sortüze alá került a németországi oltási kampánynak a vártnál lassabb üteme miatt, pedig az egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy kampány korai fázisában a vakcinák korlátozott mennyiségben állnak majd rendelkezésre.

A német lépésre vélhetően azért is került, sor, mert az Európai Unió a vártnál lassabban tudja beszerezni az oltásanyagokat, miközben két nagy gyógyszervállalat is jelezte, ideiglenesen akadozni fog vakcináik leszállítása.

Mindazonáltal Berlin azt ígérte, hogy augusztus végére minden német állampolgár megkapja az oltást. 

Football news:

Morata contracted a cytomegalovirus infection. The Juve striker fainted after the game with Porto
Prosecutors have reopened the case against Jerome Boateng for assaulting an ex-girlfriend in 2019. She died in February
Gian Piero Gasperini: I will not talk about the removal, or UEFA will disqualify me for 2 months
Zidane on the removal of the Broiler: I don't know if the penalty was excessive. The real world was not his best match, but the win
Ex-referee Iturralde on the removal of the Broiler: Borderline foul. It was possible to show both yellow and red
Gasperini on 0:1 with Real Madrid: You just need to win in Madrid. There is no need to speculate
Toloi about 0:1 with Real Madrid: Atalanta played a great match. We're still in business, now we have to win