Hungary

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Nem tudni, hogy az Apple-nél élvezik vagy unják az egy éve csak online zajló eseményeket, de az biztos, hogy minden igyekezetük ellenére sokkal sterilebbek, mint a jelenléti Apple-rendezvények. Az újdonságok azért szerencsére továbbra is érdekesek.

A Tim Cook a Magyarországon nem elérhető Apple Card hitelkártya családtagok közti megoszthatósága után rögtön rátért a már itthonról is kifejezetten érdekes Apple Podcasts alkalmazásra/szolgáltatásra, amelybe érkeznek az ingyenesek mellé a fizetős podcastek. Az üzleti váltáshoz egy megújult Podcast app is tartozik, amely májustól kínálja majd az új lehetőségeket világszerte 170 országban.

©

Itt a tavasz

Kis színesként vetette közbe az Apple vezérigazgatója, hogy az iPhone 12 és az iPhone 12 mini péntektől egy új, friss tavaszi színben, lilában is kapható lesz.

©

Ezután viszont már egy igazi újdonság jött, a régóta pletykált AirTag. A kulcstartó méretű, de persze nem csak kulcsra, hanem táskára, vagy akár háziállat nyakörvére is ráaggatható kütyü arra jó, hogy a vállalat Find My szolgáltatásával ugyanúgy meg tudjuk keresni, mint eddig a lakásban vagy egy házibuliban széthagyott iPhone-unkat. Amikor “megcsörgetjük” a kütyüt, akkor készülékünk képernyőjén vizuális segítséget kapunk, maga az AirTag pedig hangot ad és rezeg is, hogy minél könnyebben fellelhető legyen.

©

A kütyü érdekessége, hogy az Apple-től némileg szokatlan módon az AirTagek akkumulátora házilagosan cserélhető lesz – de hogy mennyi időnként lesz erre szükség, arról egyelőre nem ejtett szót a gyártó. Azt viszont tudni, hogy az AirTag április 30-án kerül piacra, 29 dolláros áron. Egy négyes csomag 99 dollárba kerül majd.

Az Apple TV set-top-box most már 4K-ra képes, támogatja a HDR-t, Dolby Visiont és Dolby Atmos hangot is. Siri hangasszisztenssel valamint gombokkal is vezérelhető távirányítót ad mellé a cég.

©

Minden egyben az asztalon: itt az M1-es iMac

Sosem volt még ennyire izgalmas a Macek világa, vette vissza a szót termékmenedzser kollégáitól Tim Cook, és aligha túlzott: az Apple saját, M1 chipjével szerelt MacBookok és Mac Minik tavaly őszi megjelenésük óta lényegében minden összehasonlításban lekörözték vetélytársaikat. A saját platformra történő átállást asztali gépével folytatja az Apple, egészen konkrétan az iMac újratervezéséről van szó. Az új kialakítás miatt a gép kisebb helyen is elfér – mélységét tekintve is, de amit sokkal érdekesebb, hogy a 21,5 hüvelykes iMacnél alig nagyobb gépházba sikerült belegyömöszölniük a mérnököknek egy 24 hüvelykes képernyőt.

©

Az Apple a legújabb igényekre reagálva jelentősen továbbfejlesztette hardveresen és szoftveresen is az iMac kameráját és mikrofonrendszerét. A vállalat állítása szerint a 1080p-s (full HD) felbontású kamera még rossz fényviszonyok között is optimális képet mutat rólunk, a három mikrofon pedig "stúdióminőséget"tesz lehetővé, beépített zajszűréssel. Hangszóróból hat került az új iMacbe, USB-C portból pedig négy darab, melyből kettő Thundertbolt. Az eszköz tápcsatlakozója is új, az Apple szerint kényelmesebben lesz hazsnálható. Közvetlenül utóbbi mellé került egy Ethernet port.

A kedd esti eseményen az hangzott el, hogy az M1 chipnek hála az új iMac már sokkal alkalmasabb lesz játékhoz is, mint a korábbi modellek.

A 24 hüvelykes iMac alapmodellje négy színben lesz kapható, a csúcsmodell pedig hét színben elérhető.

És itt az M1-es iPad Pro

Az előzetesen kiszivárgott iparági információk alapján biztosra lehetett venni, hogy ha valamit, akkor új táblagépet mindenképpen bemutat az Apple kedden, az viszont meglepetésként érte az érdeklődőket, hogy az új, 5. generációs – ezúttal is 11 és 12,9 hüvelykes képernyőkkel elérhető – iPad Prókba is a már említett M1 chip került.

A gyártó szerint az új iPad Prók grafikai teljesítménye 1500-szorosa az első iPadének.

©

Ennél kevésbé szól nagyot, de életszerűbb összehasonlítás, hogy a tavalyi iPad modelleknél 50 százalékkal gyorsabb processzort és 40 százalékkal gyorsabb grafikai teljesítmény jön az idei táblagépekkel.

Az Apple állítja, hogy a szinte hihetetlenül jobb teljesítmény továbbra is “egész napos” üzemidővel járt együtt.

©

A Pro modellek kamerarendszere is megújult, az új 12 megapixeles szenzor 120 fokos látószög befogására képes. Hozzá tartozó szoftveres újdonság a Center Stage, mely révén a kamera fókusza követi a beszélőt mozgás közben.

Nemcsak a képkészítő, hanem a megjelenítő is új: az új gép már a korábbi pletykákban szereplő Mini LED technológiával dolgozik: a 12,9 hüvelykes modellben 10 ezer LED gondoskodik a megjelenítésről, a korábbi generáció 72 darabjához képest.

©

Az idei, május második felétől elérhető iPad Prókba már 5G is került, USB-C portjuk már Thunderbolt-képes, és 2 TB-os verzió is elérhető lesz.

Az új eszközök hivatalos magyar árait ide kattintva érheti el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude