Hungary

Áttörést értek el a tudósok: lehet, hogy megvan, mi okozza a skizofréniát

A Molecular Psychiatry című szaklap pénteki számában közzétett tanulmány eredményei jobb diagnózishoz és kezelésekhez vezethetnek, mivel a jelenlegi gyógymódok csak részben csillapítják a tüneteket és gyakran járnak nem kívánt mellékhatásokkal. "A kezelések új útjai nyílnak meg az eredmények alapján, mivel ezek azt sugallják, hogy a skizofrénia kórtana az immunsejteken belül rejtőzhet és az immunsejtek szerepet játszhatnak a betegség tüneteinek kialakulásában" – mondta Cynthia Shannon Weickert, aki három évtizede kutatja a skizofréniát.

A tudósok azt a feltételezést tették próbára, mely szerint az immunsejtek függetlenek az agytól a pszichiátriai betegségek esetében. Weickert szerint régebben ezekről az új "gyanúsítottakról" azt gondolták, hogy ártalmatlan utazók, így nagyrészt figyelmen kívül hagyták őket. Azonban skizofréniás betegek agyában nagy mennyiségben találtak immunsejteket és ez arra utal, hogy nagyobb szerepet játszhatnak a betegségben, mint korábban vélték.

Weickert családját is sújtja a kór, tanúja volt, hogy ikertestvére skizofréniáját sokféleképpen próbálták kezelni és gyakran többet ártottak vele, mint amennyit használtak. Testvére betegsége volt a legfontosabb oka annak, hogy molekuláris biológus legyen, mert hitte, hogy a kutatás "finomhangolásával" szembeszállhat a skizofrénia pusztító hatásával, hogy a betegek normális, boldog életet élhessenek.

Az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem kutatója úgy vélte, a pszichiátriát az viszi előre, ha az agyszövetet tanulmányozzák, hogy a kórok hátterében álló okokat felfedezzék, amint a mellrák kutatói is a molekuláris szintű vizsgálatokkal érik el eredményeiket. "Ez a legnagyobb áttörés és a legizgalmasabb dolog, amit sikerült felszínre hoznom a hosszú évtizedek alatt. Látom az előre vivő utat" – fogalmazott Weickert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: no One wins alone, unless you're Maradona
Ocampos on Messi: you Look at him as a God, but he is real. Leo helps the players
Solskjaer on the martial-Rashford-Greenwood trio: Nothing new for Manchester United. Remember Ronaldo, Rooney and Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement
Lineker on the CAS decision on Manchester City: it's Hard to know what will happen to the FFP rules after this
Holand's busy holidays: first I sawed trees with my father, then I had a fight with a security guard at a night club
Tebas on Manchester City's participation in European competitions: CAS does not meet the arbitration standards