Hungary

Autós miséket tart egy Fejér megyei plébános a járvány idején

Átváltoztatásnál és úrfelmutatásnál a megszokott csengők helyett a dudák szólnak.

Már kétmilliónál jár a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, több mint százezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Autós miséket tart a Fejér megyei Előszállás plébánosa a koronavírus-járvány idején. Mihályi Miklós kedden a Kossuth rádióban számolt be a kezdeményezésről.

A plébános elmondta: az első autós misét húsvétvasárnap tartották. A kicsi, ötven templomlátogatót számláló egyházközség vezetője nem akarta, hogy szétessen a közösség a járvány és a korlátozások miatt, de az egészségügyi előírásokat sem szerette volna megszegni.

A Velencei-tó partján eltöltött gyermekkori nyarai, az esti autósmozizások adták az ötletet, hogy kidolgozza az autós misék szabályrendszerét.

Az autók öt perccel a szentmise előtt gördülhetnek a templom elé, szembe a templomajtó elé költöztetett oltárral. Az ablakokat csak egy oldalon lehet lehúzni, hogy "még véletlenül se vigyen át vírust egy kis szellő", az áldozást pedig lélekben végzik.

A sofőrök egyben ministránsok is, átváltoztatásnál és úrfelmutatásnál a megszokott csengők helyett az autókürtök szólnak.

A szentmise végén a plébános minden autót külön-külön megáld, ez egyben az elbocsátás is. Aki megkapta az áldást, annak el kell indulnia, hogy elkerüljék az esetleges koccanást vagy azt, hogy valaki kinyissa az ajtót és beszélgetni kezdjen.

Mihályi Miklós elmondta: húsvétkor és az azt követő vasárnapi misén is 26 autó volt a templom előtt, ami egy ilyen kis közösségben nagyon szép szám. Ezért úgy döntött, minden héten megtartja az autós misét.

Nincs ebben szenzáció, az autós mise ugyanolyan szentmise, mint a többi, ugyanaz a lényeg, mint kétezer éve: egy Krisztusban hívő közösség hétről hétre szeretne találkozni a mesterével 

– tette hozzá Mihályi Miklós.

(Fotó: 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a képen Mihályi Miklós látható.)

Football news:

Captain Huesca's armbands-a textbook on the history and geography of Spain
Barcelona denied organizing attacks on its players in social networks
Rangnick will combine work of the head coach and technical Director in Milan
Veron-Messi: If you want to come to Estudiantes, the ten is yours!
World champion-1970 Tostao: Only a hybrid of Ronaldo and Messi can be compared to Pele
Diego Simeone: real get more penalties because of VAR, because they attack more
Wolves again among the top (above Arsenal and Tottenham): include superpowers in the second half, do not carry iron and recover using NASA technology