logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Az arénában számol le egymással a két egykori jó barát

Ben Hur (1959-es változat): Film Mania, szerda, 20.00 (ismétlés: január 18., szombat 10.05 és január 20., hétfő 14.20)

Ben Hur (2016-os változat): Tv2, vasárnap 15.20

Lehet vitatkozni, megérdemelten kapott-e tizenegy Oscar-díjat William Wyler filmje, ám tény, hogy a Ben Hur az ötvenes évek egyik nagy „durranása” volt. Élethalálharcát vívta ekkoriban a mozi. Hollywood mindent bevetett, hogy újra magához édesgesse a nézőt: szélesvásznú technikát, új hangeljárást, térhatású filmet, monumentális alkotást. Olyasmit kínált, amellyel – hite szerint – nem vehette föl a versenyt a televízió. Reneszánszát élte a történelmi szuperprodukció: ókori vagy bibliai környezetben játszódó történetek sora elevenedett meg. Pompázatos jelmez, fényűző díszlet, fantasztikus sztárparádé, hatalmas statisztéria mozgatása jellemezte az ilyen produkciót. A Ben Hur minden téren kiemelkedik a hasonló filmek közül. A kissé hosszúra nyújtott, bibliai hátterű mese legfőbb érdeme, hogy egyesíteni tudta a kalandfilm feszültségét a krisztusi történet áhítatával.

Kedvcsinálónak itt a klasszikus filmváltozat feliratos előzetese:

https://www.youtube.com/watch?v=EB6yH4g5krs

A Ben Hur első filmváltozatát a filmművészet hőskorában forgatta Sidney Olcott. Az 1907-ben készült, alig tizenöt perces alkotás Krisztus korában játszódik Palesztinában, és a zsidó származású Ben Hur kalandos életét idézi fel. Ben Hur és a római Messala gyermekkori jó barátok, ám felnőve ádáz ellenségek lesznek. A római a zsidó ellen fordul, hazug vádjának köszönhetően a férfi anyját és nővérét börtönbe zárják, őt pedig gályarabságra ítélik. Ben Hur sok évnyi szenvedés után szabadul, miután megmenti a római parancsnok életét.Az időközben keresztény hitre tért Ben Hur, valamint Messala később újra találkozik egymással, az egykori barátok az arénában, a kocsiversenyen számolnak le egymással. Győzelmét követően Ben Hur a családja keresésére indul.

Egykor jó barátok voltak Messala és Ben Hur: Stephen Boyd és Charlton Heston (Fotó: RAS-archív)

A színészből lett rendező, Olcott filmjének érdekessége, hogy nem Wallace regényét, hanem W. Young 1899-es színpadi változatát használta forrásként. Ám a forgatókönyvíró elmulasztotta a szerző engedélyének megszerzését, és ezért a Kalem stúdiónak huszonötezer dollár kártérítést kellett fizetnie. A precedens értékű per következménye az lett, hogy a szerzői jogot kiterjesztették az új eszközre, a filmre.

Ben Hur szerepében Charlton Heston (Fotó: RAS-archív)

Majd húsz évvel később, 1926-ban mutatták be a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió monumentális alkotását. A forgatás három évig tartott, két rendezőt is lecseréltek. A stúdió apai-anyait beleadott, a főszerepet a kor egyik legnagyobb sztárja, Ramon Novarro alakította. Ellentétben a korábbi Krisztus-témájú filmekkel, a Ben Hurban a Megváltó sohasem jelenik meg személyesen, csak a jelenléte érezhető, legfeljebb a keze látható. A Ben Hur az addigi filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikere lett, és maradandó hatást gyakorolt a műfajra, annak sokat utánzott darabja lett. Az új évezred új változataira – a kazah filmes csodagyerek, Timur Bekmambetov nem tudta megismételni korábbi sikereit (Éjszakai őrség, Wanted), a Ben Hur nevében pedig ennek oldalvizén készült gagyi Asylum -produkció – nem érdemes ennyi szót pazarolni.

Itt a 2016-os változat előzetese:

A Ben Hur-filmek leghíresebb, leglátványosabb eleme a kocsiverseny. Mind az 1926-ban, mind az 1959-ben készült film képei bevonultak a filmtörténetbe. A hihetetlen izgalmat és látványosságot kínáló jeleneteket külön erre a célra kiválasztott szakemberek rendezték. A néma változatban egy gyakorlott westernrendező, B. Reeves Eason irányította a felvételeket. Fantasztikus munkát végzett, a heteken át tartó munkálatok során több mint negyven operatőrrel dolgozott. Megkapó szépségű, tökéletes ritmusú képei ma is lenyűgözik az embert. Eason később olyan filmekben dolgozott, mint A könnyűlovasság támadása és az Elfújta a szél. Az előbbiben ő vezényelte a nem kevésbé híres lovasrohamot, míg az utóbbiban az égő Atlantában játszódó jeleneteket rendezte. Más kérdés, hogy ennek ellenére Easonból sohasem lett első osztályú rendező, elsősorban B-westerneket, akció- és fantasztikus sorozatokat forgatott, elképesztő mennyiségben.

Az 1925-ös némafilmben látható kocsiverseny:

Az 1959-es Ben Hur esetében is akcióban jártas szakemberre várt a nehéz feladat, a kocsiverseny elkészítése. A kulcsjelenetet Hollywoodba szakadt hazánkfia, Andrew Marton, azaz, Marton Endre rendezte. A tizenegy perces filmbetétet két hónapig forgatták több tízezer statiszta részvételével, elkészítése egymillió dollárba került.

Szilágyi G. Gábor

Themes
ICO