Hungary

Az EMMI válaszolt a kamarának: „van ágy, van eszköz és van szakember”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a Magyar Orvosi Kamara elnöke „ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához”. A minisztérium reagálásában annak adott hangot, hogy a kamara Kásler Miklós miniszterhez írt nyílt levelének első mondata „óriási tévedés”.

Az EMMI szerint a járványkezelési stratégia nem változott a tavasszal jól bevált recepthez képest. Most is lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket. A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

A minisztérium szerint aki kapacitáshiányról beszél, az „vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel”. Jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság, tehát az ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg, így a kórházi kapacitások jelentős része szabad. Ahogyan fogalmaznak, „van ágy, van eszköz és van szakember” . Nem kell egyetlen elektív ellátást sem leállítani, ahogyan azt a MOK elnöke javasolja – tették hozzá.

A fertőzés terjedésének és a kórházi gócpontok kialakulásának veszélyét az a stratégia minimalizálja, amit tavasszal és most is alkalmaznak, mégpedig hogy kevés kórházba koncentrálják a covidos betegek gyógyítását – mutat rá a tárca közleménye, amely szerint

az ellenzék napok óta azzal a valótlansággal harsogja tele a sajtót, hogy néhány szakember átvezénylése abba a néhány intézménybe, ahol a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyítása folyik, a működőképesség határára sodorja azokat a kórházakat, ahonnan elvezénylik őket.

Ezzel szemben

az elvezényelt orvosok és szakdolgozók aránya mindössze ezrelékben mérhető

az összes egészségügyi dolgozóhoz képest. Az orvosok négy ezrelékét, a szakdolgozóknak pedig csak a 2 ezrelékét vezényelték a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására. Miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg – hangsúlyozták. A magyar egészségügy pedig képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására és valamennyi beteg gyógyítására – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának MTI-hez eljuttatott közleményében.

Football news:

Pep on winning the Champions League: I will try. I have already answered this question 250 times
Klopp on 2:7 from Villa: the Players reacted as I expected. They struggled and won two games
Diego Maradona: Ronaldo and Messi are ahead of the rest. No one can do half of what they do
Bartomeu did not resign at a meeting of the Barca Board of Directors
Del Piero on the Juve-Barcelona match: Pirlo should play 4-2-4
Samuel Umtiti: The last two years have been the worst of my career. I ended up making a complete ass of
Putting together a dream team of the best players in history. Starting with goalkeepers!