Május elején jelentette be az OTP Bank, hogy sikeresen zárult az a több mint másfél éve megkezdett integrációs folyamat, amelynek eredményeként az OTP Bank két szerbiai leánybankja, a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija összeolvadva, egy bankként működik tovább. Az új, integrált pénzintézet rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel a szerbiai hitelezési piacon, valamint 5,6 milliárd eurós mérlegfőösszegével a második legnagyobb banknak számít.

Viszont most a 021.rs beszámolója szerint kisebb problémák adódtak, amire sok ügyfél panaszkodik: az elmúlt két hétben az elektronikus banki szolgáltatások sokszor nem elérhetők, mások pedig azt jelezték, hogy nem működik a kártyájuk, nem mennek át a fizetések, és egyesek egyszerűen nem férnek hozzá a számlájukon lévő pénzükhöz. Igazán nem is amiatt írtak sokan ingerült levelet a szerb portálnak, hogy nem működnek az említett funkciók, szolgáltatások, hanem hogy nem tudják megtudni a banktól, mikor oldják meg ezt a problémát, mivel több órát várnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek a call center munkatársaival

"Hét napja nem tudom átutalni a pénzemet egy magánszemély számlájára és felhasználni azt a pénzt. Megértem, hogy az informatikai szolgáltatás káoszát a bankok egyesülése okozza, de ezeknek az alapvető dolgoknak működniük kellene" - idézik a 021.rs az egyik panaszost.

"Az e-bankingon törölték a teljes számlatörténetet anélkül, hogy erről előzetesen tájékoztatták volna az ügyfeleket! Hihetetlen és szakszerűtlen, nem beszélve az üzletszerűtlenségről" - írja egy másik elégedetlen ügyfél.

Az OTP helyi leányvállalata a portál megkeresésére közölte, hogy egyetlen ügyfélnek sem fogyott el a pénze, és minden kifizetés rögzítésre került. Azt is felhozták, hogy a 19 hónapig tartó integrációs folyamat az eddigi legösszetettebb banki integrációt jelenti, amelyet valaha is megvalósítottak a régióban.

"Tekintettel arra, hogy az egyesülés bizonyos változásokat eredményezett az ügyfelek számára, tiszteletben tartva a törvényes határidőket és kereteket, de a jó üzleti gyakorlatot is, 2021 februárjától intenzív kommunikáció kezdődött az ügyfelekkel, amely folytatódik. Levelek, e-mailek, viber és sms üzenetek, elektronikus banki alkalmazásokban megjelenő üzenetek, a honlapon megjelenő értesítések révén ügyfeleink minden lényeges információval időben rendelkeztek ",- állítják az OTP banka részéről.

Mint maguk mondják, az egyik legnagyobb változás a korábbi OTP bank ügyfeleinek számlaváltása volt, ezért fontos volt, hogy mindenkit tájékoztassanak arról, hogy kitől, milyen számlára várják a kifizetéseket. Az ügyfelek bármikor tájékozódhattak egy külön microsite-on, és ellenőrizhették, hogy mi az új számlaszámuk.

"Felelősségteljesen állítjuk, hogy egyik ügyfél sem veszített pénzt, és minden, a megfelelő számlaszámra érkező kifizetés rögzítésre került. Az ügyfelek kisebb része tapasztalt bizonyos késedelmet a kifizetések feldolgozásában, de ez nem a banki integrációval kapcsolatos okokból történt, hanem csak a munkaszüneti napok miatt következett be, amikor a szerbiai fizetési rendszer nem működött " - teszik hozzá a bankban.