Hungary

Az Orbán-kormány szárnyakra cserélné a kerekeket

Repülőgépipari befektetésekre és légikikötők fejlesztésére ösztönöz a kormány. A tervekben volna is ráció, ha nem bukkannának fel mindenütt jól ismert személyek.

Alternatívát épít az autóiparnak az Orbán-kormány. Néhány hete az okozott meglepetést, hogy egy magyar vállalat százmilliárd forintot megközelítő tőkével vásárolt be egy cseh repülőgépgyárba. Körül is néztek Orbán fürkészei a V4-ek piacán, a cseheknél rá is találtak a portékára, a katonai kiképzőgépeket gyártó – és az Airbusnak ugyancsak beszállító – Aero Vodochodyra. Még ez is beleférne egy vízióval megáldott iparfejlesztési stratégiába, mint ahogy az is, hogy vírusválság idején a Ferihegyen munka nélkül maradt állami Aeroplex kapja meg a honvédségtől a katonai-kormányzati Airbus gépek karbantartását 14 milliárd forintért. Ám az sem tűnik véletlennek, ami ezen túl történik.

Az Aero Vodochody üzletét szőröstül-bőröstül lenyelte a Fidesz holdudvarának egyik fontos üzletembere, Tombor András. Ha a magyar honvédségi beszerzők ezek után kiképzőgépet akarnak vásárolni, logikus lesz a csehek által kifejlesztett, most már részben magyar tulajdonban készülő L–39NG típusú gépet választani. A haszon fele még tisztességes üzlet esetén is Tombor zsebében fog landolni.

A frissen alapított Nemzeti Légiipari Projekt Kft. jelenleg színtiszta állami cég, gondolhatnánk, minden fillér profit a nemzet apraja-nagyját gyarapítja. Csakhogy a körülmények ismeretében nehéz feledni, ki ejtőernyőzött a repülőgépipari vállalat ügyvezetői székébe: a Gyulai Várfürdő igazgatója, Kun Miklós. A fürdő alapvetően önkormányzati tulajdonban van, és a Hunguest Hotels csak töredék részt birtokol benne, ám Kun 2016 végén, éppen az után került pozícióba, hogy Mészáros Lőrinc emberei vették át a szállodalánc irányítását.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG Fókuszban rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

Football news:

Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record
Gnabry scored the fastest goal in 18 years in the opening match of the Bundesliga
Manchester United have agreed a 5-year contract with Telles. It remains to be agreed with Porto
Sane made his debut for Bayern
Ronaldo posted a photo with the award for the best scorer from IFFHS: Happy to win 🇵 🇹 🇮 🇹 😀 💪 🏼
Godin will terminate his contract with Inter and move to Cagliari (Fabrizio Romano)
Wolverhampton made red and green uniforms to make the 12 Portuguese players at the club feel good. New level of care 🔴 🟢