Hungary

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

A Szegedi Tudományegyetem szenátusa magabiztos többséggel elutasította az intézmény nevének megváltoztatására irányuló napirendi pontot.

Az 52 szenátor 27 nem szavazattal elutasította azt a napirendet, amely tartalmazta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nevének megváltoztatására irányuló pontot. 19 szenátor voksolt a napirendi pont megtárgyalása mellett, hárman tartózkodtak, hárman nem szavaztak.

A szavazás eredményéről a Veritas Virtus Libertas nevű hallgatói egyesület fotót is közölt a Facebookon. A tömörülést alkotó diákok korábban kifogásolták, hogy az egyetemi vezetés a névváltoztatást széleskörű érdemi vita és összegyetemi szavazás nélkül próbálja elérni.

Ahogy azt a pénteken hvg.hu elsőként megírta, az egyetemi vezetés Szegedi Tudományegyetemről – az orvosi kar dékánjának javaslatára, rektori támogatással – Szent-Györgyi Tudományegyetemmé szeretné átnevezni az intézményt. Az elmúlt hetekben már látszott, hogy a névváltoztatás erősen megosztja az egyetemi polgárokat, mind a hallgatókat, mind az oktatókat.

Hogy a kérdés örökre lekerül-e a napirendről, vagy a támogatói újra megpróbálkoznak a szenátus elé vinni, még nem tudni. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a szenátus hétfői döntésével idő és lehetőség adódik a szélesebb körű megvitatására.

Football news:

Cherevchenko is the best RPL coach in November. He was ahead of Semak and Tedesco
Ronaldo on 750 career goals: Thanks to loyal opponents. You made me work harder every day
Neymar on reuniting with Messi: next year we have to do it
Scott Micromini: I hope Manchester United will win Leipzig and away
Lampard on whether Giroud will start in the Premier League: we'll See. Forward scored 4 goals for Sevilla
Lucescu after 0:3 with Juve: Dynamo is learning, getting experience and should go to the eurovesna
You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League