Hungary

Az ujgurok elnyomásának felszámolását követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország azt követelte szerdán egy online ENSZ-tanácskozáson Kínától, hogy vessen véget az ujgur kisebbség elnyomásának az északnyugat-kínai Hszincsiangban - számolt be róla az MTI.

Embereket kínoznak, nőket kényszersterilizálnak Hszincsiangban. Sokakat a kimerülésig dolgoztatnak, a kínai állam számára ruhák és más árucikkek előállítására használják őket

- mondta el Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a virtuális ülésen, amelyen ujgurokat is meghallgatnak.

"Addig fogunk tiltakozni emiatt, amíg a kínai kormány véget nem vet a hszincsiangi ujgurok és más ottani kisebbségek ellen elkövetett népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekményeknek" - mondta az amerikai diplomata.

Barbara Woodward, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete ugyancsak azt állította, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy önkényes módon tömegeket tartanak fogva a kínai hatóságok, embereket kínoznak, eltüntetnek, kényszermunkára fognak és kényszersterilizálnak. A bizonyítékok arra mutatnak, hogy egy bizonyos etnikai csoport elleni elnyomás folyik - tette hozzá.

A brit diplomata szerint a hszincsiangi helyzet jelenleg az egyik legszörnyűbb emberi jogi válság a világban.

Azért vagyunk ma itt, hogy szembenézzünk ezekkel a tényekkel, és követeljük Pekingtől, hogy azonnal engedje be az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szakértőit - fogalmazott.

Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet kijelentette: felszólítják Kínát arra, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, és számolja fel a fogolytáborokat. Felvetette: ha Kínának nincs semmi rejtegetnivalója, akkor miért nem járul hozzá ahhoz, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztossága vizsgálódjon az ügyben.

Kína próbálta elérni, hogy töröljék, vagy minél többen bojkottálják a kínai politikát élesen bíráló szerdai tanácskozást, amely Peking szerint "hazugságokon és politikai előítéleteken" alapszik, és amelynek szervezői "megszállottan konfrontálódni akarnak Kínával". A kínai közlemény szerint soha korábban nem volt olyan jó a helyzet Hszincsiangban, mint jelenleg.

A tanácskozást az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország szervezte, és Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és számos európai ország támogatta.

Nyugati szakértők és jogvédők szerint több mint egymillió ujgurt zártak átnevelő táborokba Hszincsiangban. Peking álláspontja szerint viszont azok a táborok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket olyanok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus".

Football news:

Sancho, Maguire and Chilwell are not in the England squad for the match against Croatia
Malinovsky has greatly benefited from the transfer of the Euro. In the spring, he was the best in Serie A and will now drag Ukraine
Benzema on the French national team: The goal is to win the Euro. I keep it in my head
Debuts of the countries of the former Yugoslavia at the Euro: the madness of the Slovenes and the Serbs (3:3), goals by Shuker and Milosevic. Now-North Macedonia
Man City could buy Pau Torres if they sell Laporte
Inter is ready to sell Lautaro for 90 million euros
Verratti could be part of Italy's bid to face Switzerland