Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Az űrmuslicától a szomorú boszorkányig – karácsonyi gyerekkönyvajánló

Ismeretterjesztő könyvek a világegyetemről és a zenéről, továbbá különböző állatokról (úgyis mint macskák, rovarok, illetve kihalt állatok), varázslatos és vicces mesék kéményseprőkről és iskolai csínytevésekről, illetve egy kamaszoknak szóló antológia, amit a szülőknek is érdemes lesz olvasgatni – idén is szeretnénk tippeket adni a karácsonyi ajándékozáshoz a szülőknek.

Szevasz - 25 kortárs novella kamaszokról, nem csak kamaszoknak

„Ha valóban választhattak volna, kérdezte tőlem, ha valaki felteszi nekik a kérdést, hogy mit szeretnének jobban, de jól gondolják meg, gyereket vagy cserepes növényt, akkor szerinted mit választanak?” – fakad ki Mán-Várhegyi Réka hőse a Viszlát, kamaszkor! című novellában. Ez az az életkor, élethelyzet, amely egyes pszichológusok szerint önmagában krízishelyzetet okoz az illető családjában, környezetében, de leginkább önmagában. Egy kamasznak például nagyon nehezen mondhatjuk meg, mit olvasson vagy hogy olvasson egyáltalán. Szülőként legjobb, ha véletlenül ott hagyunk egy-egy könyvet, ahol ő belefuthat.

Például a Péczely Dóra által szerkesztett antológiát, amelyben a legnevesebb kortárs szerzők – Nádasdy Ádámtól, Tóth Krisztinán, Grecsó Krisztiánon át Dragomán Györgyig – kamaszokról szóló novellái sorakoznak, amelyek nemcsak a kamaszokhoz, hanem azok a szüleihez is szólnak. (Az ideális helyzet az lenne, ha a közös olvasmányélményt át is tudnák beszélni.)

„Rájöttem valamire: ha a könyvet kissé távol tartom magamtól, és hunyorgok, a szövegfolyam hullámozni kezd, mint a kapcsolatom apámmal, és olyan dolgokat vehetek észre benne, mint korábban soha” – olvasható Szvoren Edina Jönnek a verseim című novellájában. A kortárs magyar irodalomnak bőven van mondanivalója a fiatal olvasóknak, hiába titkolják el ezt az alaptanterv összeállítói, akik kifejezetten elfelejtenek kortárs irodalmat a kamaszok kezébe adni. Igazából, itt egy remek lehetőség, hogy megpróbáljuk kijavítani a tanterv alkotóinak hibáját. És akkor lehet, hogy a kamasz olvasók is rájönnek hasonló nagy dolgokra, mint Szvoren hőse.

Pagony Kiadó, 3990 forint

Kihalt állatok atlasza

Ugyan a kiadó szerint 9 év felett már bátran ajánlható Radek Malý cseh író kötete, nem biztos, hogy a részben a klíma- és a földrajzi viszonyok megváltozása, részben pedig az ember „áldásos” tevékenysége miatt kipusztult állatok sorsával kell bombázni az alsótagozatos gyerekeket. Annál is inkább, mert a Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský egészoldalas, színes rajzaival csábító a Kihalt állatok atlasza kifejezetten hangsúlyozza az ember felelősségét, nem ódzkodva az időnként könyörtelen példák felhozatalától. „Nézd, kisfiam, ilyen édes kis madár volt ez a dodó, de jött az ember és csúnyán lemészárolta a tojásaiért” – körülbelül ez az alaphangja a könyvnek, és be kell látni, hogy ebből nem kerekedik tipikus esti mese a végére. A 13-16 éves korosztálynak azonban már nagyon is érdemes felcsapnia a hívogatóan tarka könyvfedelet; ők valószínűleg már hallottak arról, hogy zsugorodnak az állatok, növények élőhelyei, miután mi folyamatosan szorítjuk ki őket a természetes közegükből. Azt is tudják vélhetően, hogy a jegesmedve miattunk, az ember miatt fog kihalni, ha nem állítjuk meg a globális felmelegedést körülbelül most azonnal.

Az atlasz 40 olyan emblematikus faj portréját festi fel – mint az 1900-as évek első felében kihalt erszényes farkas, az 1850-ben kipusztult galápagosi óriásteknős vagy az 1600-as években a Föld színéről eltűnt őstulok –, amelyek részben azért váltak mára történelemmé, mert nem kapott időben észhez az ember. Ez a könyv érzékenyítő mű napjainak egyik legégetőbb problémája, a biodiverzitás radikális csökkenésének idején: megmutatja, hogy mekkora felelősséggel is tartozunk az élővilágért.

Móra Könyvkiadó, 4999 forint

Zeneértő – Ráhangoló gyerekeknek

A Zeneértő – Ráhangoló gyerekeknek tipikusan az a gyerekkönyv, amit felnőttként is szívesen átlapozgatunk, zenebolondként, hobbi- vagy profi zenészként meg pláne. A színes, izgalmas beavatókönyv nem klasszikus szolfézskötet, nem kell sem ütemvonalakat behúzni, sem szolmizálni, cserébe kalandos utazásra hív minket a zenei műfajok országába: bemutatja a zene fő hozzávalóit, az egész- és a félhangokat, a hangközöket, részletesen elmagyarázza, hogyan épülnek fel a különböző hangszerek, hogy mitől lesz fülbemászó egy dal, és hogy mégis mitől indul be a bugi a lábunkban, amikor felcsendül egy vidám nóta.

A Zeneértő a műfajok eredetét idővonalon, azok sajátosságait pedig illusztris zenei listákkal szemlélteti. A kicsik csemegézhetnek például James Brown-, Red Hot Chili Peppers-, Radiohead-, Alt-J- és Debussy-darabokból is (a dalokra egyenként is rá lehet keresni, de a könyv elején található QR-kód egyből a Spotify lejátszási listáihoz vezet). A könyvből önmagában egyetlen gyerek sem fog megtanulni hangszeren, de kétségkívül kedvet kaphat hozzá, és biztosan képbe kerül azzal, hogyan változott a zene az idők folyamán, hogy milyen hangszereket használnak például a funk- vagy a klasszikus zenében, kik voltak a különböző irányzatok úttörői, ezek mellett pedig a zene és a matematika kapcsolatába is beleshet egy kicsit, érdekes kísérletekről is olvashat – ki gondolná például, hogy a tehenek több tejet adnak andalító dallamok hallgatása közben, mint más zenére?

HVG Könyvek, 4200 forint

Anne Sverdrup Thygeson: Elképesztő rovarok

A norvég bogarász (a rovartan tudósa) nemcsak tanulmányozni szereti a bogarakat, rovarokat, pókokat (mint tudjuk, nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar, továbbá és a pók egyáltalán nem rovar), hanem valóban hihetetlenül szórakoztatóan is tud írni róluk. Korábban magyarul is megjelent, felnőtteknek szóló Terra Insecta – Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok? című, 25 nyelvre lefordított kötetében többek között arról ír, hogy a sok alkoholtól a hím muslicák rámenősek és szexőrültek lesznek, ugyanakkor csökken az esélyük a sikeres párzásra. Ha pedig a hím muslicák alulmaradnak a nőstényekért folytatott versenyben, alkoholba fojtják a bánatukat: többet isznak, mint vetélytársaik, akiknek sikerült párosodniuk.

Ezeket a részeket a könyv most megjelent gyerekváltozatából persze kihagyta, ám akad még számos érdekes, szórakoztató sztori a tarsolyában, ami befért ide is. A muslicákról nem az ivós-kanos momentumot mutatja be, hanem azt, hogy ez volt az első űrállat: már 1947-ben megjárta a világűrt és szerencsésen vissza is tért onnan néhány egyed, bizonyítva, hogy túl lehet élni a kinti sugárzást. De szó van itt még a zombikaticákról, arról, hogy miért viszket a szúnyogcsípés, és hogy a szúnyoggyerekek a vízfelszín alatt élnek és a fenekükből kinőtt búvárpipával lélegeznek, vagy hogy hogyan tud a vízen járni a Jézus-rovarnak is hívott molnárpoloska (amely amúgy, ha megtalálja az előbb említett búvárpipát, akkor azzal húzza ki a kis szúnyogokat a víz alól elfogyasztás céljából).

Igazából – bevallom – engem egyáltalán nem érdekeltek eddig a rovarok, véletlenül vettem a kezembe ezt a kötetet is, de nem tudtam letenni. Szórakoztatóan, kifejezetten viccesen, a gyerekek nyelvén megírt tudományos ismeretterjesztő könyvről van szó, sok akvarellszerű képpel (Nina Marie Andersen munkája). „Képzeld el, hogy már évek óta vársz arra, hogy felnőj. Végre elérkezik a nagy nap. Sokezer társaddal együtt levedled a régi testedet, és kilépsz a felnőtt életbe. De hoppá, mi történt a száddal? Eltűnt, ezért többet nem tudsz enni. És a lábaid is eléggé véznák lettek, így aztán szinte megállás nélkül repülnöd kell. Ráadásul a felnőtt életed sem tart valami sokáig, lehet néhány óra vagy legfeljebb egy-két hét. A szomorú rekordot egy amerikai kérész tartja, amelynek felnőtt nősténye csupán öt percig él” – így kezdődik a kérészekről szóló írás. Hát, van olyan gyerek vagy felnőtt, aki nem olvassa tovább?

HVG Könyvek, 3900 forint

Will Gater: Rejtélyes világegyetem

Ha valamikor egyszerre vagyunk fogékonyak a csodákra és a tudásra, az a gyerekkor, a világűr pedig egyszerre kínálja a rácsodálkozás és a tudás lehetőségét is. Erre épít ez az impozáns könyv is, amelyet a csillagász és tudományos szerző Will Gater jegyez, akit gyerekkora óta lenyűgöz a csillagos égbolt, felnőttként pedig nagyon is tisztában van azzal, hogy ezt az ámulatot hogyan egészítse ki információkkal, történetekkel, tanulságokkal. Ebben Angela Rizza és Daniel Long gyönyörű illusztrációi vannak a segítségére, akik formát adnak a képzeletnek, legyen szó gravitációs lencséről, lentikuláris galaxisokról vagy lokális szuperhalmazról.

A könyv olyan szabad szemmel is látható jelenségeket elmagyaráz, mint a holdfázisok és a holdfogyatkozás, de olyan nehezen megragadható témákat is körbejár, mint a kozmikus háló. Közben nemcsak átadja az információkat, hanem rámutat azokra a kérdésekre is, amelyekre a kutatók még mindig keresik a választ, keresésre ösztönözve a fiatal olvasókat is. A nagy elődök arcát és eredményeit is megismerhetik a könyv végén Hüpatiától kezdve Kopernikuszon át Jocelyn Bell-Burnellig.

Az elképesztő vizuális tartalom mellett a könyv ereje abban rejlik, hogy a szerző képes a fiatal közönsége számára is érthetően elmagyarázni a legbonyolultabb csillagászati fogalmakat és gondolatokat is – és nem mellesleg sok felnőttet is lenyűgözne a könyv. A rácsodálkozás és a tudásszomj végül is nem függ az életkortól.

HVG Könyvek, 224 oldal, 6900 forint

Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen

Marék Veronika legelső, 20 évesen írt meséje most jelent meg először nyomtatásban, Szegedi Katalin rajzaival. Az egész családnak szóló lírai mesekönyv tulajdonképpen egy nosztalgikus szerelmi sztori a hatvanas évekből. A szerző azt írta a kötetről, hogy „a mesében benne van a hatvanas évek csodavárása, az, hogy semmi sem lehetetlen, s a hozzád méltó párod pillanatok alatt rád találhat”. Akkoriban Marék Veronika nagyon sok felnőtteknek szóló mesét olvasott, és még nem is tudta, hogy gyerekkönyv-szerző lesz-e, vagy valami más.

A történetben ég és föld találkozóhelyén, a háztetőkön dolgozik a kéményseprő, Kelemen. Egy ízben a sapkáját ledobva figyelmezteti a város lakóit a közelgő nagy viharra, a sárba esett sapkát azonban senki nem veszi fel. Kivéve egy kék ruhás lányt, akibe a kéményseprő egy szempillantás alatt beleszeret. Megbeszélnek egy találkozót is, Kelemen azonban tüdőgyulladást kap, kórházba kerül és a lány hiába várja őt. Így indul a mese a hősiességről, szerelemről, kitartásról és reménykedésről, mindezt egy egészen hétköznapinak tűnő történetben, minden tündérmesés csillogás nélkül. Külön érdekesség, hogy egy olyan régi Budapestre vezeti az olvasót a sztori, ahol még alig voltak autók, az emberek pedig SMS és Messenger üzenetek küldözgetése helyett leveleztek.

A könyvet Szegedi Katalin varázslatosan gyönyörű illusztrációi egészítik ki, így kicsiknek és nagyoknak, még a felnőtteknek is élvezet böngészni, hiszen a művészi rajzok között rengeteg elrejtett kis meglepetést is találni.

Pagony Kiadó, 3490 forint

Macskák mesés könyve

A Cerkabella Kiadó nem tartozik azok köze, amelyek „ontják” magukból a könyveket, viszont minden egyes megjelenésüket érdemes figyelemmel kísérni, főleg, ha igényes, kortárs gyermekirodalmat keres a szülő. Az adventi időszak mesékkel való kísérésében az egyik legszebb es legtartalmasabb kiadvány az évekkel ezelőtt megjelentetett Elfelejtett lények boltja című antológiájuk (sajnos, már elfogyott, de antikváriumokban még fellelhető egy-egy példány).

Most karácsonyra Lovász Andrea szerkesztésében egy igen vagány macskás gyűjtemény került a polcokra, Macskák meséskönyve címen, amely (nem csak) macskagazdiknak fog felejthetetlen perceket nyújtani. A kötet a klasszikusnak számító szerzők (Arany János, Bálint Ágnes, Csukás István, Lewis Caroll stb.) macskás történetein túl (Berg Judittól Varró Dánielig) kortárs szerzők meséivel is szórakoztat. Mondhatni, az összeállításban belekerült a macskás mese- és verses irodalom színe-java.

A macskákról pedig tudjuk, hogy lehetnek világcsavargó kalandorok, titkok tudói vagy álmatag házikedvencek, kétségkívül lenyűgöző teremtmények. „És, ha még nem vagy macskarajongó? Olvasd el ezt a könyvet, és majd az leszel!” – figyelmeztet a kiadó.

Cerkabella Kiadó, 4490 forint

A kis Nicolas, Ella és barátai

Ha az ajándékozott fiatal mostanság kezdte az iskolát, vagy az alsó tagozat padjait koptatja, és már szívesen olvas önállóan, érdemes megfontolni két, igazán humoros könyv beszerzését. Egyiket sem neveznénk új megjelenésűnek, hiszen Rene Goscinny képregényíró, humorista A kis Nicolas sorozata 1985 óta időről időre feltűnik valamelyik magyar kiadó kínálatában, hogy aztán ismét hosszú évekre elérhetetlenné váljon. Most a Móra Kiadó jóvoltából kerülhet a karácsonyi ajándékok közé. Aki még nem olvasta és nem birtokol a polcon egy példányt, higgye el, több órányi hahotázástól fosztja meg magát.

A másik, iskolai történeteket humorba csomagolt kötet Timo Parvelanak köszönhető. Az Ella és Barátai első része a Kolibri Kiadó gondozásában ráncfelvarrást kapott, Horváth Ildi a korábbi megjelenések illusztrációit újragondolta, így egy gyerekek számára is nagyon vonzó olvasnivaló született újjá. A fejezetek rövidek, könnyen olvashatóak és semmi meglepő nem lesz abban, ha a gyerek vinnyogásba átcsapó röhögése után a család többi tagja versenyt fog futni a kötetért.

A kis Nicolas, Móra Kiadó, 3499 forint; Ella és Barátai, Kolibri Kiadó, 1999 forint

Boldizsár Ildiko: Amália álmai

A november végén a boltokba kerülő Amália álmai a világ legszomorúbb boszorkányáról szól, aki azt meséli el nekünk, hogyan telt élete első száz esztendeje: hogyan rendezgette pöttyösbögre-gyűjteményét, hogyan játszott az esővel a Páfrányos Tisztáson vagy épp a Mélyvizű Tó partján, és miről álmodott a fűtakarója alatt. Ki volt Emília és a Világ-Síró-Asszony, mire vágyott a Csillagnéző Fiú, miért rikkantott kilencet a Fekete Vízimadár, és mi történt a Nap és a Hold első találkozásakor?

A kötet egy 1991-es nagy sikerű, de már fellelhetetlen mese felturbózott újrakiadása, Szegedi Katalin illusztrációival. Ő még a 90-es években olvasott egy interjút Boldizsár Ildikóval, aki akkor még egyetemista volt, és arról beszélt, hogy ha nagy lesz, mesekutató szeretne lenni, egyébként meg írt egy mesekönyvet Amália álmai címmel. „Én azonnal a szívembe zártam ezt az akkor még számomra ismeretlen embert, akinek a mesék ennyire fontosak. Amália pedig beférkőzött az álmaimba, és arról ábrándoztam, hogy egyszer de jó lenne illusztrálni ezt a könyvet.”

Most mindketten úgy érzik, a kötettel egy harmincéves álom vált valóra.

Magvető Kiadó, 3999 forint

3-5-8 perces jóéjtmesék

A kötet címe pontosan tükrözi a tartalmát: három részből áll, az elsőben 3, a másodikban 5, a harmadikban 8 perces mesék vannak. Ha a rohanós hétköznap estéken csak egy rövid kis olvasásra van idő, ezekben a könyvekben könnyedén megtalálják az elfoglalt szülők a megfelelő mesét. Ha pedig sikerült korábban ágyba dugni a gyerekeket, akkor bátran jöhet egy hosszabb történet is – a lényeg, hogy a mesélés ne maradjon el, hiszen fontos része a gyerekek életének és a személyiségük fejlődésének.

A népszerű sorozat legújabb kötetében szereplő mindegyik mesét kortárs szerző írta, olyanok, mint például Berg Judit, Marék Veronika, Dániel András vagy Bendl Vera. A sorozat a népszerűségét többek között Szalma Edit gyönyörű rajzainak köszönheti: ezúttal is fantasztikusan szép lett a könyv. De az igazi értékét az igazi, álomba ringatós, altatós mesék adják. Hiszen minden szülő tudja, hogy nem könnyű egy izgalmas nap után ágyba dugni a gyerekeket. És itt csupa olyan mesével találkozunk, amelyek segítségével békés és szeretetteli élmény lesz az altatás, amelyek megnyugtatóak és kedvesek egyszerre, és amelyek biztosítják a gyerekek számára a pillekönnyű álmokat. Vicces és lírai, állatos és robotos, hétköznapi és elvont, abszurd mesék, sőt, még két vers is helyet kapott a gyűjteményben. Kiderül, hogyan telik Kurbli apó egy napja, min mérgelődik a huszadik bárány, mitől fél Lili esténként, és miért fekszik le Csupánkai Mimi teljesen magától minden este.

A történetek mindegyike az elalvás körül forog, és mi másra lehetne legjobban elaludni, mint az elalvásról szóló kalandokra?

Pagony Kiadó, 3490 forint

Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya

Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani szokás: kölyökőrzőbe) készül. A mesék komolyan veszik a kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit, miközben megmutatják, ahogy egy kisróka számára lassan kinyílik a világ.

A népszerű sorozat legújabb része a karácsonyról szól. Kiderül, minden úgy jó, ahogy van, nem kell ráfeszülni semmire, még karácsonykor sem. Babarókáéknál például tökéletes a karácsony, pedig igazából semmi sem tökéletes. Lehet, hogy vacsora lesz az ebédből, vagy szétfolyik a tojáshab a mézeskalácson, talán a lakás sem lesz ragyogó tiszta, és a karácsonyfa is satnya egy kicsit – de Kiss Judit Ágnes meséje egyértelművé teszi kicsiknek, nagyoknak egyaránt, hogy nem is ezek teszik ünneppé az ünnepet. Hiszen Babarókáéknál úgy is varázslatos az ünnep, hogy nincsenek drága kellékek, nem sikerül minden. Ugyanis ott a karácsony tele van szeretettel, felejthetetlen élményekkel, és sok-sok csodával.

Tipp: Az Egri Mónika által illusztrált kötet jó ajándék lehet, mondjuk egy családi színházjeggyel, a Budapest Bábszínház ugyanis csodálatos feldolgozásban tartja műsoron a Babarókát Ellinger Edina rendezésében.

Pagony Kiadó, 3490 forint

Zalka Csenge Virág: Törpeszarvas és a déli álom

©

Zalka Csenge Virág hétpróbás mesélőnek számít, így ha ő egy történethez hozzányúl, abból biztosan varázslat születik. A legújabb könyvében ismét az egész világ mesekincséből válogatott, de a sztorikat átszűrte magán, így az ő egyedi stílusában kerülhetünk közelebb az úgynevezett tricksterekhez, azaz a furfangosokhoz. Ők azok, akik eszes nagy kópék, akik hiába kerülnek mindig bajba, kidumálják magukat a legnagyobb slamasztikából is. Ők azok, akiket megismersni sokkal izgalmasabb, mint elsőre megítélni.

A kötet különlegessége, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeket támogató Világszép Alapítvány gondozásában került a polcokra, így amellett, hogy a világ különböző tájairól származó, de nem nagyon ismert népmeséket rejt, a megvásárlásával gyermekotthonokban élőket is támogathatjuk.

Világszép Alapítvány, 3999 forint

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: