Hungary

Azonnal adóztassanak meg – kérik nyílt levélben a világ gazdagjai

Olyan társadalmi problémákat hozott felszínre a koronavírus, amik orvoslására a legnagyvonalúbb adományozás sem elég. Megoldást csak a vagyonosok adóztatása jelenthet.

Nyílt levélben kérik az őket sújtó adóterhek drasztikus emelését a világ leggazdagabbjai közül 83-an – írja a Guardian. A milliárdosok a koronavírus miatti krízis okán fogalmazták meg a kérést. A laphoz is eljuttatott nyílt levélben így fogalmaznak:

A mai napon mi, alulírott milliomosok, arra kérjük kormányainkat, hogy emeljék az olyan emberek adóit, mint amilyenek mi vagyunk. Azonnal. Jelentősen. Véglegesen.

Mint részletezik, a koronavírus gazdasági hatásai évtizedekig tarthatnak, a válság pedig félmilliárd embert taszíthat nyomorba. Ráadásul a mostani helyzet olyan társadalmi problémákat tett láthatóvá, amiket a legnagyvonalúbb adományozással sem lehet kezelni. Ezért a kormányoknak az a felelősségük, hogy előteremtsék az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer tisztességes finanszírozásának árát – folytatja a nyílt levél –, a pénzt pedig a bolygó legvagyonosabb emberei rendelkezésre tudják bocsátani. Hangsúlyozzák:

kérjük, adóztassanak meg minket. Adóztassanak. Ez a helyes megoldás. Ez az egyetlen megoldás.

Az aláírók között szerepel például a Disney-örökös Abigail Disney, vagy az Egyesült Államokban népszerű Ben and Jerry’s fagylaltcéget alapító Jerry Greenfield. A Milliomosok az Emberiségért (Millionaires For Humanity) nevű kezdeményezést mások mellett az Oxafam, a Római Klub, vagy a dél-koreai Human Act hozta össze.

Az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) júliusban azt állapította meg: eddig 400 millió teljes munkaidejű állás szűnt meg a járvány miatt. A koronavírus hatására csak Afrikában több mint félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe – közölte becslését az Oxafam segélyszervezet áprilisban. Ugyancsak az Oxafam adott ki jelentést arról idén januárban, hogy a világ leggazdagabb kétezer személyének több pénze van, mint az emberiség 60 százalékának, 4,6 milliárd embernek összesen.

Football news:

Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG
Manchester United are preparing an official offer for Sancho. Borussia demands 120 million euros
Conte will meet Marotta today. The coach was critical of Inter's management