Hungary

Bécsben kötelező lesz növényekkel beültetni az épületek homlokzatát

A nyári forróság könnyebb elviselése érdekében új rendeletet hoztak: az újépítésű házak legalább ötödét növényeknek kell borítania, hogy hűtsék a város mikroklímáját.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Júniusban új rendeletet hozott a bécsi városi tanács az új épületek kötelező zöldítéséről – írta a Magyar Mezőgazdaság.

A rendelet értelmében az újonnan épített ház homlokzatának legalább egyötödét növényekkel kell beültetni – az előírás minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó-, és ipari épületre vonatkozik Bécs egész területén. A szabályozás így nem vonatkozik a családi házakra, lakóparkokra, nyaralókra és kiskertekre.

A növények fejlődő levelei hatásosan hűtik a mikroklímát, így azt remélik, hogy a zöld homlokzatoknak köszönhetően könnyebb lesz elviselni a nyári forróságot.

A zöld homlokzat növényei gyorsabban nőnek, mint a fák, így hamarabb hozzájárulnak a jobb mikroklíma kialakításához, 10 éven belül pedig Bécs látképe jóval zöldebb lesz.

Az új épületek homlokzatának zöldítése így mostantól kötelező, a régi épületek esetében pedig a homlokzat átalakítására akár 5200 euró is igényelhető.

Football news:

Thomas Tuchel: Mbappe will play Atalanta if nothing happens
Lille acquired 20-year-old forward David from Gent. He is the best sniper of the CONCACAF Cup
Rummenigge on Tiago's departure: If someone offers a fair amount for him, we will work
Juve can offer Arsenal for Lacazette Douglas Costa
Gasperini on Neymar: One of the world's strongest players. He will create problems for any opponent
Tuchel on crutches went to the Champions League match with Atalanta
Chelsea want to sign Ajax defender Tagliafico. He is seen as an alternative to Chilwell