Hungary

Biztató számokat közölt a válságról az MNB

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint személyi kölcsönből, lakáshitelből és babaváró hitelből is többet folyósítottak a bankok júniusban, mint az azt megelőző hónapban. A jelzáloghiteleknél március óta először nőtt a kihelyezett hitelösszeg, a személyikölcsön-kihelyezés pedig 10 milliárd forinttal haladta meg az áprilisi szintet. A babaváró hitel a vírus ellenére is kiegyensúlyozott eredményeket mutat - írja a Bank360.hu

Éledezni kezdett júniusban a lakossági hitelpiac. A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adatai szerint idén júniusban 23,91 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ami csupán a fele annak az összegnek, amennyit az előző év azonos időszakában folyósítottak a bankok, ugyanakkor az áprilisi 5 éves mélyponthoz képest (12,99 milliárd forint) 84 százalékkal magasabb érték. Aki személyi kölcsönt szeretne felvenni, annak érdemes sietnie: év végéig még legfeljebb 5,75 százalékos THM-mel igényelhető minden személyi hitel.

Már élénkül a lakáshitelpiac

Jelzáloghitelekből öt milliárd forinttal fogyott több, mint az előző hónapban, a kihelyezés teljes összege 67,56 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 18 százalékos visszaesést jelent. Érdekes ugyanakkor, hogy a jegybanki adatok szerint a tavaly júniusban megfigyelt 5,04 százalékos átlagos hitelköltség (thm) 4,39 százalékra csökkent.

A babaváró hitel tekintetében is emelkedtek a folyósítási értékek. A májusi 46,66 milliárd forinthoz képest 49,10 milliárd forintot vettek fel júniusban a fiatal párok, amely 5,2 százalékos emelkedés egy hónap alatt. Az első 12 hónapban összesen 786,72 milliárd forintot folyósítottak a bankok a népszerű termékből.

"A járványügyi veszélyhelyzet munkaerőpiacra és gazdaságra gyakorolt hatása júniusban tovább enyhült. A kihelyezett hitelösszegek arra utalnak, hogy az ügyfelek bátrabban állnak hozzá az igényléshez, mint az előző néhány hónapban" - közölte Veres Patrik, a portál szakértője.

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy szinte az összes bank elérhetővé tette az új, thm-plafonnal igényelhető fogyasztási hiteleket, amelyeket július óta már legfeljebb 5,75 százalékos induló thm-mel igényelhetnek magánszemélyek.

Football news:

Van de Beek on trophies: Manchester United will fight for everything
Koeman feels the mistrust because of the situation in Barcelona (Marca)
Manchester United may lose over 100 million pounds due to the coronavirus by the end of the year
Candreva agreed a 3+1 contract with Sampdoria. Salary - 1.7 million euros excluding bonuses
Zlatan Ibrahimovic: The coronavirus had the courage to challenge me. Bad idea
Leeds United confirmed the transfer Llorente. The Sociedad defender was paid 18 million pounds
Bartomeu - Suarez: I want to organize a farewell match. Barcelona will always be your home