Hungary

Boris Johnson tanácsadója, aki elfutott a beteg elnök elől, megszegte a karantén szabályait

Dominc Cummingson, Boris Johnson roppantul megosztó főtanácsadóján, a Brexit egyik fő felelősém, Dominc Cummingson eleinte még csak röhögött a fél ország, amikor szó szerint futva távozott a miniszterelnöki hivatalból, tudomást szerezve arról, hogy Boris Johnsont megfertőzte a koronavírus. A Guardian és a Mirror közös tényfeltárása viszont kiderítette: a feleségével együtt szintén beteg Cummings egészen az ország túlfeléig szaladt, annak ellenére, hogy a kijárási korlátozások ezt teljesen egyértelműen megtiltották mindenkinek, még annak is, aki nem beteg.

A brit lapok ugyanis kiderítették: miután március 27-én, pénteken Johnson megfertőződött (Cummings pedig elfutott), a főtanacsádó és felesége hétvégén szintén a koronavírus tüneteit kezdték mutatni. Ennek ellenére, a március 23-án bevezetett kijárási korlátozások dacára Cummings és családja rövidesen a Londontól csaknem 500 kilométerre lévő Durhambe utazott. Hogy Cummings házi karanténba vonul, azt nyilvánosan közölte, és a miniszterelnökség is megerősítette március 30-án, csak éppen azt nem tették hozzá, hogy ezt nem londoni otthonában teszi.

Viszont a Guardiannek a durhami rendőrség illetékese megerősítette, hogy valóban bejelentés érkezett hozzájuk Cummings ott tartózkodásáról. A főtanácsadó a rendőrségnek azt mondta, a ház egy bizonyos részében tölti elszigetelve a karanténját. A rendőrök figyelmeztették a karantén szabályaira, és arra, hogy 

a kijárási korlátozások miatt minden nem létfontosságú utazás tilos.

A Guardiannek ugyanakkor helyi lakosok azt is elmondták, néhány nappal később a tanácsadó durhami, veszélyeztett korú, idős szülei házának közelében látták a politikust és kisfiát.

A Guardian idéz több ellenzéki politikust is, akik szerint teljesen egyértelmű, hogy Cummingsnak ezek után le kell mondani, csakúgy, ahogy lemondott a saját maga által előírt korlátozásokat megszegő brit főepidemológus is.

cummings

Fotó: Peter Summers / Getty Images Hungary

A Guardian kérdéseire a miniszterelnökség eleinte nem válaszolt, majd később egy Downing streeti szóvivő közölte a CNN-nel: nem igaz, hogy a rendőrség beszélt volna Cummingsszal vagy családjával. Hozzátette:

Cummings tettei összhangban voltak a koronavírus elleni védekezés szabályaival, és Mr. Cummings is úgy gondolja, hogy törvényesen és ésszerűen cselekedett.

A magyarázat szerint ugyanis Cummingsnak azért kellett szülei házához utazni, hogy így gondoskodjanak kisfiukról, akinek ez biztosította volna a jóllétét, ha mindkét szülő olyan súlyosan megbetegszik, hogy nem tudták volna ellátni őt.

Ez az indoklás is megosztja viszont a brit parlamentet;, a kormánypárt több politikusa elfogadhatónak találja ezt a magyarázatot. Dominic Raab külügyminiszter például közölte, teljesen érthető, hogy magyarázatot követelnek Cummingstól, de most, hogy a kellő magyarázat megérkezett, "mindenkinek mélyen bele kell néznie a tükörbe, aki további politizálásra használja" két beteg, gyerekéért aggódó szülő esetét.

Az ellenzéki Munkáspárt viszont kiadott egy közleményt, amelyben azt írják:

A brit emberek nem gondolják, hogy léteznie kéne külön rájuk és külön Dominic Cummingsra vonatkozó szabályoknak.

A durhami rendőrség szintén kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, "a legkevésbé sem volt bölcs" Cummings lépése, valamint "aggasztónak és frusztrálónak" nevezik, amit a főtanácsos tett.

Football news:

Athletes are outraged by the death of African-American George Floyd
Valencia can replace Ferran Torres with Porto's Otavio midfielder
Milan and Valencia are Interested in the midfielder of Saint-Etienne Benhalima
Osimhen's agent: only Napoli 100% wants Victor. Newcastle and Tottenham are only Interested
Lewandowski has scored everything in this Bundesliga. This time I put on a show with heels: first I launched a three-piece with Kimmich and Mueller, then I closed it in touch
Chicharito: the Appointment of Moyes to Manchester United is a mistake that still haunts the club
Pallotta refused to sell rum to Friedkin for 475 million euros. Negotiations are unlikely to continue