Hungary

Britek perelik a Facebookot a Cambridge Analytica miatt

Mark Zuckerberg cége ellen csoportos kereset típusú pert indítottak, mert a cég által megbízott Cambridge Analytica nem védte meg a felhasználók személyes adatait.

Az adatkezelési botrány annak kapcsán pattant ki, hogy 87 millió ember Facebook-adatait gyűjtötték össze, amelyeket többek között a 2016-os amerikai elnökválasztás során is reklámozásra használtak fel. A csoportos jogi fellépést Nagy-Britanniában indították a Facebook ellen, amiért Angliában és Walesben csaknem egymillió felhasználó adataival élt vissza a Brexit népszavazás során a közösségi médiaóriás.

Két cég is tartozik nekik

A pert elindító csoportnak „Facebook, Tartozol Nekünk” (Facebook You Owe Us) a neve és nemrég indítottak egy hasonló tömeges keresetet a Google ellen is, „Google, Tartozol Nekünk” (Google You Owe Us) névvel. A csoport vezetője, Richard Lloyd pedig Nagy-Britanniában közismert aktivista, aki hasonló típusú, fogyasztói jogokat érvényesítő pereket már korábban is indított. A csoportokat egy jó nevű brit ügyvédi iroda, a Millberg London képviseli, aki egy Google elleni ügyet is képviseli a Legfelsőbb Bíróságon tárgyalja jövő év áprilisában.

A Facebook-ügy során a vád érvelése, hogy az adatok rögzítése a kárvallottak beleegyezése nélkül történt, amely konkrétan sérti a britek 1998-as adatvédelmi törvényét.

Ugyanakkor a Facebook vezetősége tagadja, hogy bármilyen írásos dokumentumot kaptak volna a követeléshez kötődően.

Nem kaptunk semmilyen dokumentumot ezen állítással kapcsolatban. Az Információs Biztos Hivatalának e kérdésekkel kapcsolatos vizsgálata, amely magában foglalta a Cambridge Analytica szervereinek lefoglalását és kihallgatását, nem talált bizonyítékot arra nézve, hogy Dr. Kogan az Egyesült Királyság vagy az EU felhasználóinak adatait továbbította volna a Cambridge Analytica-nak.

- nyilatkozta a Facebook brit szóvivője.

2018 októberében az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyelete egyébként már 500 000 fontra (nagyjából 200 millió forintra) büntette a Facebookot a Cambridge Analytica botrányban betöltött szerepéért.

000 12X7P5

Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP

„Hopp, elnézést!”

A brit Információs Biztos Hivatala szerint a Facebook hagyta, hogy a törvényt „súlyosan megsértsék”. A Facebook ezért elnézést kért, és lehetővé tette a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék, mely „tiltott alkalmazás” jutott el korábban az adataikhoz.

Bár az Egyesült Királyságban eddig nem volt még példa ilyen mértékű, tömeges jogi fellépésre, az USA-ban ez nem ritka. A Google egy rekordnak számító, 22,5 millió dollár kifizetését vállalta abban az ügyben, amelyet az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) indított egy hasonló ügyben, még 2012-ben.

Aprópénz

Alvin Carpio az ügy jogi képviselője ezt nyilatkozta:

Amikor a Facebookot használjuk, arra számítunk, hogy személyes adatainkat felelősségteljesen, átláthatóan és törvényesen használják fel. Azzal, hogy nem védték meg személyes adatainkat a visszaélésekkel szemben, úgy gondoljuk, hogy a Facebook törvényt sértett. Az éves bevétel kevesebb mint 0,01% -ának bírságként történő befizetése aprópénz a Facebook számára - egyértelműen olyan büntetésről beszélünk, amely nem felel meg a bűncselekmény mértékének. Továbbá, a törvénysértésért való mentegetőzés sem elégséges. Facebook, tartozol nekünk őszinteséggel, felelősséggel és jogorvoslattal! Küzdeni fogunk azért, hogy a Facebookot számon kérjük!

Football news:

Suarez passed a negative test for coronavirus and will return to the General group of Atletico tomorrow
Chelsea are ready to sell Ruediger and Tomori in the winter. The German was Interested in Barcelona
Çalhanoğlu for 7 years has scored 18 goals from free-kicks. Only Messi (36) has more players in the top 5 European leagues
Adrien Rabiot: we Didn't celebrate Ronaldo's 750th goal. Now is not the time for parties
Mourinho on Arteta: you have to be a good coach to work at Arsenal. If you're not good , you're not in the club
Ramos is unlikely to play against Sevilla. He can return to the game with Borussia
Neymar urged Messi to move to PSG last summer. He wants Leo to join the club in 2021