Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Budapesti albérletekbe költöztek az Afganisztánból kimenekített családok

Pár hete még közel 300-an voltak a Győr melletti befogadóállomáson, de a tábor ma már üres.

Elhagyták az Afganisztánból kimenekített családok a Vámosszabadi Befogadó Állomást, és ma már Budapesten bérelt ingatlanokban laknak – írta meg a Telex.

A bajba került embereket a tálib hatalomátvétel miatt kellett kimenekíteni Afganisztánból. A Magyar Honvédség akkor 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket evakuált, akiket ezután a Vámosszabadi Befogadó Állomáson, illetve egy ideig a Balassagyarmati Közösségi Szálláson helyeztek el.

A Telex most visszament a táborba, ám az teljesen üres volt. Közben Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere a Facebookon írta meg, hogy a családok elhagyták a Győrtől tíz kilométerre fekvő tábort.

A portál szerint korábban a Máltai Szeretetszolgálat jelezte, hogy megpróbál emberibb körülményeket találni a családoknak, ezért náluk érdeklődtek a helyzetről. Válaszukban azt írták, „a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 35 családot, 168 főt: 36 nőt, 51 férfit és 81 kiskorú gyermeket helyezett el önálló lakásban, Budapest területén bérelt ingatlanokban”. A szervezet segítségével minden család albérletbe költözött, az életvitelükhöz pedig pénzügyi támogatást kapnak.

Kiderült az is, hogy a családok 18 hónapig vesznek részt az integrációs programban, ez teljes körű ellátást jelent az esetükben. A felnőttek és a gyerekek is magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és segítenek nekik a tolmácsolásban, a dokumentumok fordításában, a letelepedési engedély kitöltésénél, a külföldi részére szóló személyi igazolvány igénylésében, a lakcímkártyánál, és a TAJ-kártya intézésénél is.

Hozzáteszik, hogy a menekültek teljes körű egészségügyi ellátást kapnak, pszichológus segít a traumák feldolgozásában, „a szeretetszolgálat információs csoportja pedig abban, hogy a kulturális különbségekből minél kevesebb feszültség adódjon és azokat megfelelően kezeljék, valamint, hogy a családok megismerjék a magyarországi rendszereket”.