Hungary

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Az intézmény dolgozói folytatják a sztrájkot.

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Hétfőn délután ismét sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói. A sztrájkbizottság ügyvivője, Csató Kata felidézte, hogy

a Fővárosi Törvényszék október 23-án kelt határozatában jogszerűtlennek minősítette a sztrájkjukat, tagadva követeléseik gazdasági és szociális jellegét.

„Az ítélet indoklása szerint a szenátus jogköreinek visszaszerzése a fenntartótól nincs összefüggésben a dolgozók szociális és gazdasági érdekeivel, mert pusztán a szenátus tagjainak biztosít jogokat. Ezzel szemben a mi álláspontunk továbbra is az, hogy egy felsőoktatási intézményben a szenátus hatáskörének terjedelme kulcskérdés, a szenátus gyakorolja ugyanis az egyetem alaptörvényben biztosított jogait” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hozzátették, hogy a sztrájkbizottság név szerint elmarasztalt tagjai – bízva a magyar igazságszolgáltatás elfogulatlanságában –, másodfokon fellebeznek a határozat ellen. Felhívták a figyelmet arra, hogy október 15-én megfogalmaztak egy további sztrájkkövetelést, amely a modellváltás teljes visszafordítását, az egyetem alapítványi fenntartásának megszüntetését célozza. Szerintük a modellváltás önmagában is jelentősen befolyásolta az oktatók és dolgozók szociális érdekeit: a dolgozóknak a modellváltással megváltozott a foglalkoztatási státuszuk, és átalakult részvételi lehetőségeik az egyetemi döntéshozatalban. A modellváltás már olyan jelentőségű kérdés – tették hozzá –, amelyben a fenntartó nem jogosult dönteni, ezért ezt a követelést már a kormánynak címezték. Erre választ eddig nem kaptak.

A hallgatók a Magyar Rektori Konferencia (MRK) október 21-én megjelent közleményére is reagáltak. Abban az volt olvasható, hogy az MRK tárgyalásos úton kívánja megoldani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult, a magyar felsőoktatás számára elfogadhatatlan helyzetet. „A tárgyalási fordulók lezárultával mindhárom fél, nevezetesen az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriuma, továbbá az akadémiai és a hallgatói oldal képviselői is egyetértettek abban, hogy a kuratóriumnak az egyetem által jelölt két további taggal, a felügyelőbizottságnak szintén az egyetem által jelölt további egy fővel történő kibővítése, valamint az MRK közvetítésével a kuratórium, az akadémiai és a hallgatói oldal között az alapító okirat és a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmáról folytatandó egyeztetés alkalmas kiindulási alapot jelenthet a három fél egyidejű tárgyalóasztalhoz ültetésére és a tárgyalások folytatására” – írták. Hozzátették:

az előzetes egyetértések alapján a három fél közötti, október közepére tervezett közös egyeztetés – csakúgy, mint a korábban, még szeptember 9-ére összehívott háromoldalú találkozó – meghiúsult. Megállapítható, hogy érdemi tárgyalásra mindezidáig nem került sor az érdekeltek között. Az MRK álláspontja szerint a feleknek további tárgyalásokat kell folytatniuk, és megegyezésre kell jutniuk.

A SZFE oktatói és hallgatói cáfolják ezeket az állításokat. Mint elmondták,

nem értettek egyet a rektori konferencia képviselőivel, nem tárgyaltak a háromoldalú egyeztetésről sem.

Továbbra is a kormányhoz fordulnak, hogy visszaszerezzék az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiájukat. Nyomatékosan felhívják a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, „hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt egy nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját, történelmi felelősségét hárítja”.

„Várjuk a Magyar Rektori Konferencia egyértelmű állásfoglalását az egyetemi autonómia védelmében, és hogy felelősségét vállalva és befolyását latba vetve képviselje az SZFE ügyét az alapítói jogokkal bíró minisztériumnál. Továbbá cáfoljuk azokat a híreszteléseket, miszerint az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága tárgyalóasztalhoz ültetné az SZFE hallgatóit az általunk el nem ismert kuratórium tagjaival. A Bizottság a holnapi napon egyéni meghallgatást tart az érintettek számára – a bázisdemokratikus fórum felhatalmazásával számol be a testület tagjainak az elmúlt hónapok eseményeiről a hallgatóság delegáltja” – tették hozzá.

Football news:

Frank Lampard: we need to win against Rennes - then we can rest the players
Leganes can rent Braithwaite. Barcelona bought him out for 18 million euros 9 months ago
In England, fans will be returned to stadiums from December - up to 4 thousand people for the match
Chelsea are ready to let Giroud go this winter
Pique after Real Madrid played a season in Portugal and one and a half years without football. At 32, he was back again-until enough time
Clement Langle: Yes, Barcelona can win La Liga. We need to turn the situation around
Anton Mitryushkin: it is Clear that Golovin is the leader of Monaco, leading everyone