Hungary

Csak Magyarországon ellenőrzött vakcina hozható majd forgalomba

Az elmúlt heti adatok alapján 3 és 5 ezer között volt a fertőzések száma, ami mérséklődést, illetve állandóságot mutat. Ez feltehetőleg emelkedni fog, mert megkezdődött a rendszeres tesztelés – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, ezzel magyarázta, hogy magasabb lett a csütörtöki fertőzési számadat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: a különböző eljárásrendek tesztelési adatait egységesen nyilvánosságra hozzák majd, valószínűleg már a hétvégén. A kormány úgy döntött, az eddigi intézkedéseket tartja fenn. Egy változás van, az idősek vásárlási idősávja, ami a tavasztól eltérően lehetővé teszi az idősek számára, hogy bármikor vásároljanak, de lesz számunkra egy védett időszak is. 

A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat 

- mondta a miniszter.

A kormány fenntartja az eddigi intézkedéseketForrás: MTI/Kovács Tamás

Minden ország a saját érdekét nézi 

A vakcináról szólva a miniszter elmondta: a kormány tárgyalt arról, hogy honnan és milyen gyorsan lehetne vakcinát szerezni. Bármilyen vakcinát vesznek is, csak olyan kerülhet forgalomba, amit a magyar hatóságok bevizsgáltak – szögezte le. Megerősítette azt is, hogy önkéntes és ingyenes lesz az oltóanyag beadása. 12 millió fölötti adag vakcinát kötött le a kormány, amerikai és európai fejlesztésűeket, és tárgyalnak Oroszországgal, Izraellel és Kínával is. 

Rossz hír hogy a Pfizer cég, ha elkészül a vakcinája, először Amerikába fog szállítani. Ez mutatja, a tavaszhoz hasonlóan minden ország a saját érdekét nézi.  Előnyben vannak a fejlesztő országok – szögezte le Gulyás Gergely.

Illett volna közölni Orbán Viktor válaszcikkét 

Gulyás Gergely beszélt arról is, elfogadhatatlan hogy politikai kritériumokhoz kössék a Magyarországnak járó uniós pénzeket, a kormány továbbra is ellentétesnek tartja a lisszaboni szerződéssel az EP és a német elnökség által elfogadott tervet. Hangsúlyozta: Magyarország évente 4 milliárd eurót kap, miközben 6 milliárd eurót visznek ki az országból, azaz szó sincs arról, amit az ellenzék állít, miszerint könyöradomány lenne az uniós támogatás. Egy kölcsönösen nyertes szituációról van szó, amit továbbra is fent kell tartani – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy ha bárkinek kétsége lenne az ügy politikai vonatkozásáról, annak elég elolvasnia Soros György legutóbbi cikkét. Brüsszelben csak az lehet jogállam, aki beengedi a migránsokat – fogalmazott. A nyugati sajtószabadságról pedig azt mondta, az az újság, amelyik Soros cikkét közzétette, Orbán Viktor válaszát már nem engedte megjelenni. A demokrácia és a sajtószabadság alapvető szabályai szerint illett volna közölni a cikket – mondta a miniszter.

Gulyás: Illett volna közölni Orbán Viktor válaszcikkétForrás: MTI/Kovács Tamás

Elfogadhatatlanok a politikai kritériumok az uniós forrásoknál

Nem kaptak megfelelő ajánlatot az Európai Bizottságtól és Németországból. A magyar kormány továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy politikai kritériumoktól teszik függővé a Magyarországnak járó uniós pénzek folyósítását – mondta a miniszter, ezért vétózni fog Lengyelország és Magyarország. Az unióban nélkülünk nem lehet döntést hozni – mondta Gulyás Gergely, és emlékeztetett: Orbán Viktor már jelezte, hogy az Új generációs alapot kormányközi szinten is létre lehet hozni, de a költségvetés csak mindenki egyetértésével fogadható el. Reméljük, lehet megoldást találni a kialakult helyzetre, de a kormány nem tud engedni az álláspontjából – szögezte le a miniszter. 

Nincs mit megtámadni a bíróságon, mert nincs elfogadott jogállamisági mechanizmus - mondta Gulyás Gergely az Európai Bizottság elnöke felvetése kapcsán, a hetes cikkely szerinti eljárásról pedig azt mondta, az kínos az unió számára, mert mutatja, hogy politikai szándékok mentén, döntés nélkül folytatnak eljárást Magyarországgal szemben. Tőlünk akár folyhat is tovább ez az eljárás – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a bírósági jogorvoslat lehetőségének felvetése jó irány, de önmagában nem elegendő, hiszen a rendelettervezetnek nincsenek objektív számonkérhető kritériumai - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online sajtótájékoztatón, a Kormányinfón.

Korrupció a BKV-nál

Arról, hogy Dobrev Klára uniós pénzből kampányol a kormány ellen, a miniszter kijelentette: nincs olyan nemzetközi támadás, aminek a magyar ellenzéki pártok ne válnának örömmel a részeseivé. A BKV gyanús busztenderéről pedig kijelentette, hogy az a korrupciónak egy olyan nyílt és leplezetlen formája, ami teljesen vállalhatatlan.

Korrupciógyanús a BKV busztendereFotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány dolgozik azon, hogy megoldást találjon arra, miként maradhatnak táppénzcsalás nélkül otthon a szülők gyermekeikkel, ha járvány miatt bezár az iskola – mondta Gulyás Gergely. A miniszter azt is elmondta: az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg március óta koronavírussal.
Kifejtette:  a szakmai szervezetek megoszthatják az adatokat a nyilvánossággal, a kormány maga is az alapos napi tájékoztatást tartja fontosnak a járvány kapcsán, de előállhat olyan helyzet, hogy néhány nap késéssel jelentenek betegeket a kórházak.  Jelenleg hazánk adatszolgáltatási rendszere a naprakészek közé tartozik Európában – tette hozzá Gulyás Gergely.

Arról is beszélt a miniszter, hogy az idősek érdekeit képviselő szervezetek józan ésszel aligha tehetnek mást, minthogy üdvözlik az új idősávot, mert bármikor mehetnek vásárolni, de védett időszak is van az időseknek. Világos, hogy a vírus az idősekre és a krónikus betegekre jelent jelentős veszélyt, ezért őket kell elsősorban védeni. Ezt segíti az idősáv – mondta a miniszter, és hozzátette: úgy határozták meg az idősávot, hogy másoktól a legkisebb áldozatot követelje, de a járványhelyzet alatt ezt az áldozatot a fiataloknak meg kell hozni.

Több százmilliárdos támogatás 

Magyarország 2021-ben is több százmilliárdos támogatást kap az uniótól, és a költségvetés is stabil, az ország működni fog – mondta Gulyás Gergely. A Momentum felvetéséről, hogy a miniszterelnök édesapját zárják ki a közbeszerzésekből, a miniszter úgy fogalmazott: bár a Momentum minden internacionalista lépést támogat, felvetésük érthetetlen, mivel a magyar közbeszerzési szabályok az uniós szabályokat követik.

A miniszter közölte: az iskolákban nemcsak a pedagógusokat tesztelik, hanem minden dolgozót, ezt adták utasításba a kormányhivataloknak.  Gulyás indokoltnak nevezte a táppénzszabályok egyszerűsítését az oktatási intézményekben, ezt tervezi a kabinet. Aki ma iskolában pedagógusként dolgozik, az minden bizonnyal ott kapta el a betegséget, így jár neki a 100 százalékos táppénz – mondta.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a hazai sípályák kinyitásáról egyelőre nem született döntés, azt viszont továbbra sem javasolják, hogy bárki külföldi síelést tervezzen.

Egyelőre zárva maradnak a hazai sípályákFotó: Marton Szilvia - Origo

Ezért nem fogadhatnak örökbe az egynemű párok gyereket

Eddig egyetlen magyar cég külföldi felvásárlását sem kellett megtiltani a koronavírus miatt - mondta Gulyás Gergely. A miniszter arról is beszélt, hogy nem minden oltóanyagot kell mínusz 70 fokon tárolni, de igyekeznek biztosítani minden lehetséges kapacitást a hűtésre. Ez egyelőre könnyebb, mint hozzájutni az oltóanyaghoz – tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint a Jóisten úgy teremtette a világot, hogy gyermeke egy férfinak és egy nőnek lehet, ezért nem fogadhatnak örökbe az egynemű párok gyereket. Megjegyezte: a Fidesz csak fenntartja azt a szabályozást, amit még Draskovics Tibor alkotott meg minisztersége idején.

A miniszter elmondta: a kamupártok elleni küzdelem a gyakori ellenzéki kritika kapcsán is indult el, és az ellenzék számára sem lehet sérelmes, hogy 71 körzetben kell jelöltet állítani a pártoknak.

Mindenkinek segítenie kell

Egy másik kérdésre úgy reagált: a 2020-as költségvetésben 16 százalékkal több forrás jut az önkormányzatoknak. A közös veszélyben közös teherviselés elve van, hangsúlyozta, ami az önkormányzatokra is vonatkozik. 

Mindenkinek segítenie kell a gazdaság talpra állításában - tette hozzá. A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy felére csökkentené a párttámogatásokat jövőre is. Megjegyezte: helyesnek gondolták, hogy a pártok is példát mutassanak ebben a tekintetben.

A kibertámadások elleni védelem is kulcsfontosságú manapság, és ezen a területen komoly fejlesztések történtek, az ország felkészült akár jelentős beavatkozási kísérletre is – jelentette ki Gulyás Gergely.

Ne korábbi tapasztalataink alapján ítéljük meg Joe Bident, hanem várjuk meg, hogyan viszonyul Közép-Európához az új adminisztráció – válaszolta egy következő kérdésre Gulyás Gergely.

A miniszter kijelentette: a magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított, kimondott árfolyamcélja nincsen a kabinetnek. Közölte: mint azt mindeddig tette, a kormány jövőre is megpróbálja csökkenteni az államadósság szintjét, ám most egy olyan gazdasági válsághelyzet van, amelyen csak a beruházások ösztönzésével lehet túljutni.

Jelenleg 961-en vannak intenzív osztályon a járvány miatt – mondta el Gulyás Gergely.

Football news:

Milan and West Ham are Interested in Firpo. Barcelona is ready to release the defender
Jamie Carragher: Firmino worries me, maybe he's not fit. Liverpool's attacking trio will fall apart sooner or later
Mario Mandzukic: It will be an honor for me to wear the iconic shirt and fight for Milan
Inter is known as Inter. There's no reason to add anything else. Moratti on changing the club's name
Laporta on the election: For Messi to stay, the president must appear as soon as possible. The postponement only hurts
Schalke and Ajax have agreed to move Huntelaar
Zidane on the criticism: It doesn't matter if I'm tired or not. Not only does the coach work, there is a lot behind the club