Hungary

Csúcsfelbontású virtuális valóság sisakot fejleszt a Samsung

A Samsung szerint a 10 000 PPI felbontású kijelzőjű VR készülékek valóban zökkenőmentes élményt nyújtanak majd, ami korántsem mondható el a jelenlegi generációs, olcsóbb kütyüknél.

Talán nincs is olyan VR rajongó, aki ne ismerné a bosszantó „szúnyogháló effektust” (screen door effect), amikor - a VR adottságai miatt – zavaróvá válnak a pixelek közötti „rések”. Mivel a VR-nál mindig közelről nézzük a képernyőt, a jelenlegi technikával szinte teljesen elkerülhetetlen, hogy ezt a bosszantó grafikus hibát kiküszöböljék.

A Samsung és a Stanford Egyetem kutatói most viszont egy olyan olyan OLED technológiát fejlesztettek ki, amely akár 10 000 pixel/hüvelyk felbontást is támogat - jóval meghaladva azt, amit gyakorlatilag bármelyik jelenlegi VR kijelzőnél láthatunk - beleértve még a nemrég megjelent, ultramodern VR headseteket is, mint az Oculus Quest 2.

Az OLED televíziók felbontása 100-200 pixel/hüvelyk, míg egy mobiltelefonnál 500 pixel / hüvelyk lehet.

Oszlopok

Az új OLED technológia fehér fényt bocsát a fényvisszaverő rétegek közé, az egyiket ezüst, a másik fényvisszaverő fémből. Az ezüst réteg nano méretű oszlopok sorából áll. Ez az „optikai metafelület” megváltoztatja az említett fényvisszaverő tulajdonságokat, és lehetővé teszi, hogy az egyes színek pixeleken keresztül rezonáljanak. A kialakítás sokkal nagyobb pixelsűrűséget tesz lehetővé, mint ami például a telefonok RGB OLED-jében látható, de nem haladja meg a fényerőt oly mértékben, mint néhány OLED tévé esetében, a fehér fényeknél.

A Samsung szakemberei rámutattak, hogy komoly technikai kihívást jelent, hogy visszaesik a fényerő, amikor egy pixel kisebb lesz, mint egy mikron. A optikai metafelületet a jövőben napelemeknél és fényérzékelőkben is felhasználhatják.

Ez ideális lenne a VR és az AR (kiterjesztett valóság) technológia számára, gyakorlatilag egy olyan „majdnem hibátlan” képet lehet létrehozni, ahol a szunyogháló effektus már nem rombolja a felhasználó illúzióját.

A rossz hír, hogy még évekbe kerül, mire ezt a technológia a boltokba kerül, mert bár az OLED már régóta velünk van, viszont a tényleges megjelenítéshez sokkal nagyobb számítási teljesítményre lenne szükség, mint ami a jelenlegi csúcsszámítógépekben és konzolokban megtalálható. A Samsungnál minden esetre már dolgoznak a 10 000 PPI technológiájú kijelző nagyüzemi gyártásán.

Football news:

Holand on substitutions: maybe Favre wants me to score more. More often and faster until replaced
Egypt's al-Ahly won the African Champions League for the 9th time, defeating Zamalek in the final in the Cairo Derby
Tottenham's Vinicius is the Europa League player of the week. He scored 2+1 in the match against Ludogorets
Ex-President of Barca Laporta will take part in the new elections
Antonio Cabrini: Maradona would still be alive if he played for Juventus. The love of Naples was strong but unhealthy
Ferguson on Rashford's charity: Fiction for a young man. He should give me some advice
A Preston player who twice touched an opponent's genitals was disqualified for 3 matches for aggressive behavior