logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Dobok és harmonika hangja vegyült a sikolyok közé

Nyitott Bibliák, sátánt idéző üzenetek, megégett ruhák és halomba rakott kötelek, otthagyott hangszerek.

Ennyi maradt a panamai La Nueva Luz de Dios (Isten új fénye) nevű szekta összetákolt templomában a tömegmészárlásba torkollt utolsó gyűlésük után.

Január 13-án az esőerdőben lévő félreeső falu, Altos del Terrón lakosai az addigiakhoz képest egészen más hangulatú gyűlésre érkeztek a sűrű növényzettel körülvett épülethez. Többeket erőszakkal rángattak oda, majd annyit mondtak nekik: bánják meg a bűneiket, vagy meghalnak.

A szektatagok brutális rituálét hajtottak végre: Bibliákkal, husángokkal, macsetékkel verték és kaszabolták őket, egy terhes nőt és gyerekeit meztelenre vetkőztettek, és arra kényszerítettek, hogy sétáljanak át izzó parázson, másnak a nyakát szorongatták.

A terhes nő és öt gyereke holttestét egy másik gyerekkel együtt tömegsírba dobták. Férjének és tizenöt éves fiának sikerült megszöknie, majd értesítették a hatóságokat – írja a The Daily Beast.

A rendőrség nem sokkal később rajtaütést végzett a templomban, megszakítva ezzel a ceremóniát, és kiszabadított tizenöt embert. Egy nappal később egy órányira a templomtól megtalálták a tömegsírt, benne pedig a hét lefejezett embert.

Kilenc embert letartóztattak, köztük 

a meggyilkolt nő két nagybátyját és az apját, vagyis az öt gyerek nagyapját, akik szintén a szekta tagjai voltak.

A hatodik gyerek a szomszédjukban élhetett.

Dobok és harmonika nyomta volna el a sikolyokat 

Egy túlélő részletesen is nyilatkozott az elszenvedett kínzásokról az NBC-nek. A 24 éves Dina Blanco szerint a szektatag szomszédja közölte, hogy „ha akar, ha nem”, mennie kell. Ezért aztán a lányával, fiával és az apjával odamentek a templomhoz.

Az összegyűlt embereknek azt mondták, csukják be a szemüket, és egymás kezeit fogva imádkozzanak, hogy érezzék Isten jelenlétét. Ezután ütést érzett a fején – feltehetően Bibliával vágták fejbe –, amitől térdre esett, aztán el is ájult.

Amikor magamhoz tértem, folyamatosan azt mondogatták nekem, hogy ne nyissam ki a szemeimet. Dobok és harmonika hangját hallottam, sikolyokat és sírást. Ekkorra már meg voltam kötözve

– mondta.

A nőhöz később odalépett egy szektatag, és azt mondta neki, hogy a lánya meghalt, és hogy „a madarak majd elintézik a testét”.  Az apja és a fia elszabadult. A nő fején még mindig látható az ütés nyoma.

Hallották a sikolyokat, de nem gyanakodtak

A rendőrség szerint a fogvatartottakon valószínűleg agymosást akartak végezni, az áldozatokat megkínozták és feláldozták, és a kimenekített emberekre is ez várt volna. 

A helyiek szerint az elzárt faluban három hónappal korábban jelent meg a szekta, miután egy falubeli külföldről visszaérkezett a településre, írja a Global News. Elkezdték terrorizálni a helyieket, majd egyre erőszakosabbak lettek, miután a vezetőjük azt mondta, hogy Isten parancsait kell követniük, és meg kell szabadítaniuk a hitetleneket a démonoktól. Ezután kezdték el erőszakkal elvinni a helyieket a templomba.

Az templom
Az templom

Fotó: Luis Acosta / AFP

A falubeliek úgy nyilatkoztak a mészárlás napjáról az AFP-nek , hogy bár hallották a sikolyokat, semmit sem sejtettek, mert a templomban korábban is voltak hangos, felhevült vallási rituálék. Azt hitték, csak Istent dicsőítik olyan erősen.

Félnek a folytatástól

A mészárlás óta az eldugott falu őslakosai attól félnek, ők lehetnek a következő áldozatok. Attól tartanak, hogy a szektatagok bármikor felbukkanhatnak, hogy befejezzék a korábban elkezdett munkát, mondta az egyik helyi az AFP-nek.

Hogy kicsit biztonságosabban érezzék magukat, a lap szerint többen összeköltöztek. Az eset után rendőrök és kommandósok helikopterrel érkeztek a faluba, hogy rendszeres járőrözéssel vizsgálják azt, hogy működik-e másik szekta a környéken. Át fogják kutatni az összes templomot is a területen.

Elszigetelve élnek

A falu Panama legnagyobb őslakosok lakta területén, Ngäbe-Bugléban helyezkedik el. Több mint kétszázezer lakosának 96 százaléka nagy szegénységben él. Iskola, klinika, de még járható utak is alig vannak arrafelé, helyi rendőrből is kevés van, írja a The Daily Beast. 

Altos del Terrón lakóinak órákat kell sétálniuk a folyó mentén, hogy eljussanak azokba a falvakba, ahol már van áram, és van rendőrség.

A körülbelül háromszáz helyi rizstermesztésből él, legtöbben egymás rokonai.

Mindezek miatt a helyiek nagyon elszigetelten élnek, így aztán nem volt nehéz dolga a szektának abban, hogy átvegye az irányítást a környéken. A Panamai Egyetem antropológusa többször vizsgálta az őslakosokat, életüket így foglalta össze:

„Ezeket az embereket elfelejtette az állam.”

(Borítókép: Kereszt a megtalált tömegsíroknál - fotó:  Luis Acosta / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Themes
ICO