Hungary

Dorosz Dávid: A főváros a lehető legkevésbé szeretné bevonni a kormányt a Lánchíd felújításába

A Főváros vizsgálja annak lehetőségét, hogy minél kevésbé kelljen bevonni a kormányt a Lánchíd felújításába, nyilatkozta az ATV híradójában Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes. Hozzátette, a híd állapotát naponta ellenőrzik a Budapest Közút munkatársai, hetente készülnek jelentések, és kisebb javítási munkálatokat most is végeznek a szerkezeten.

A főpolgármester-helyettes azt is elmondta, hogy több forgatókönyvön dolgoznak. Az egyik szerint a híddal együtt a Váralagutat is lezárják és felújítják, de az is lehet, hogy csak gyalogos forgalom lesz a jövőben a Lánchídon. 

Karácsony Gergely csütörtökön jelentette be, hogy a járvány és a kormányzati elvonások miatt el kell halasztani a Lánchíd felújítását.

Fürjes tájékoztatást kér Karácsonytól

Fürjes Balázs államtitkár váratlan meglepetésnek nevezte a lépést a főpolgármesternek címzett nyílt levelében. Az államtitkár szerint a felújítás halasztása szöges ellentétben áll azzal, amit főpolgármester néhány hónapja még nagyon határozottan képviselt ebben a kérdésben, és amit a főváros által készíttetett mérnöki szakvélemény is egyértelműen javasolt a Fővárosi Önkormányzatnak. 

A főpolgármester 2019 végén rendelte el, hogy készüljön mérnöki szakvélemény a Lánchíd állapotáról, amely megállapította, hogy "a Lánchíd felújítása 6 hónapon (azaz június 10-én) túl nem halasztható".

Fürjes azt kérte, segítsen Karácsony a helyzetet tisztázni, és mondja el, melyik állítás az igaz:

Át kell alakítani a főváros költségvetését

A Lánchíd felújítása továbbra is prioritás, de a járvány és a kormányzati elvonások új helyzetet teremtettek, reagált nem sokkal ezután a Főpolgármesteri Hivatal az államtitkár levelére.

Azt írják, a kormányzati elvonások, a járvány elleni védekezés költségei, az elmaradt kormányzati támogatások és a kieső bevételek miatt át kell tekinteni több beruházást. Ilyen a Lánchíd felújítása, ami továbbra is prioritás, ám újra kell tervezni a beruházás költségeit, szakmai tartalmát és a híd majdani funkcióját.

Az ATV szombat esti híradójában arról beszélt Fürjes, hogy bármikor készek tárgyalni a Lánchíd felújításáról, és a kormány továbbra is segíti a beruházást. "Állunk rendelkezésre - fogalmazott az államtitkár - A Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ szívesen részt vesz egy közbeszerzés megszervezésében, ha ezzel lennének gondjai a fővárosnak. Kérdéseink vannak, segítő szándékkal állunk az ügyhöz."

Football news:

Leipzig completely annihilated Mainz
Barcelona are Interested in 18-year-old midfielder Herta Samardzic
Mainz on Werner's hat-trick: Klopp, can you finally take him in?
La Liga can resume on June 11 with a match between Sevilla and Betis
92:48. 6 years since the moment that changed the history of real. Ramos on Atletico's goal in the Champions League final
Arsenal started to fall apart, and I wanted to win. Money is not important. Ashley Cole on the move to Chelsea
The championship conducted 1014 tests for coronavirus and identified two cases of infection. Both are in hull