Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dübörög a járvány: 8 tipp tanároknak

A negyedik hullám is elért mindannyiunkat. Hogyan tudnak segíteni a tinédzserekkel dolgozó pedagógusok a gyerekeknek?

1. Segítsük a serdülőket az iskolai közösségi háló megtartásában. Ez a digitális oktatás során is számos eszközzel támogatható, legyen szó projektmunkákról, online csapatépítő foglalkozásról. Az osztályfőnöki órák ne maradjanak el, legyenek rendszeres közös beszélgetések az osztállyal abban az esetben is, ha karanténba kell vonulnia a közösségnek.

2. Támogassuk az önhatékonysági érzésüket, a kontroll élményét. Amennyire csak lehet, adjunk teret az ötleteiknek, javaslataiknak.

3. Legyünk elérhetők a diákok számára, és igyekezzünk olyan légkört teremteni, amelyben meg tudnak nyílni, mernek őszinték lenni. Segítsük őket az érzelmeik kifejezésében.

Rendelje meg online!

4. Lesznek, akiknek a felmerülő újabb karanténban a digitális lét roppant nehéz (technikai vagy egyéb akadályok miatt), rájuk fokozottan figyeljünk – ha nem kapnak segítséget benne, gyorsan le fognak morzsolódni.

5. A serdülők sokszor nehezen kérnek segítséget, és nehezen fejezik ki az érzelmeiket. Legyünk képben az elhanyagolás, bántalmazás, fokozott mértékű hangulati problémák, a gyász direkt és indirekt jeleivel, hogy fel tudjuk ismerni, ha valaki bajban van.

6. Legyünk mi magunk is jól szervezettek, mutassunk példát ebben a diákoknak. Ez biztonságot nyújt számukra, és csökkenti a bizonytalanság, a kontrollvesztettség élményét.

7. Kommunikáljunk és folyamatosan adjunk információt az őket érintő dolgokról. Ha sok a bizonytalanság, lehessen erről beszélni, hangot adni az ebből fakadó frusztrációnak.

8. Egy esetleges újabb iskolabezárás utáni újranyitáskor ne a tananyag számonkérésén, értékelésén legyen a hangsúly az első egy-két hétben. A cél a tanulók lelki és fizikai nyugalmának megteremtése legyen. Ennek előfeltétele, hogy összeszedett és pontos információik legyenek a visszatéréssel kapcsolatos tudnivalókról. Sokan szoronganak majd a vírus miatt, sokan nem tudják tartani a lépést a digitális tananyaggal. Adjunk időt a visszarázódásra a hagyományos keretek közé.

Gregó Enikő pszichológus

Érdekli, hogyan támogathatjuk a serdülőket szülőként az újabb hullámban? Olvassa el a legújabb HVG Extra Pszichológia Plusz Kamasz különszámban, amelyben a kamaszkortól a felnőtté válásig térképezzük fel az utat.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja – akár a Kamasz különszámot is megkaphatja ajándékba.