Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Egy magyar kapun át is elérhetőek a világ felhői

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az informatikai felhő egyetlen fogalom, pedig valójában ma már széles skálán mozognak a megoldások, és több (egymást átfedő) kategória is létezik, ráadásul nem mindenkinek ugyanaz a választás lesz jó. Cserébe, a bőség zavarán túl, mára kezd körvonalazódni, hogy van olyan verzió, ami a legtöbb cégnek jó lesz, ez pedig a hibrid felhő, minden más megoldás előnyével – és összességében elég kevés hátránnyal.

Akár óriási cégért felelünk, akár kis- vagy középvállalkozás IT-infrastruktúráját tervezzük, felügyeljük és üzemeltetjük, manapság már elég valószínű, hogy eljutottunk oda: valamit nem érdemes, nem elég hatékony vagy egyszerűen nem elég gazdaságos a céges szerveren, szervereken megoldani, jobban járunk, ha valamilyen felhőmegoldáshoz nyúlunk. Még akkor is – erről kicsit később –, ha érzékeny (üzleti) adatokat kezelünk, ami az EU-ban, nem alaptalanul, elég szigorúan szabályozott terület. Szóval eljutottunk oda, hogy legyen felhő, azt is érezzük, hogy felhőt a felhőboltból. De melyikből? Mindegyikből, mindenhonnan a legjobbat. Ez a hibrid felhő ígérete.

Ebből már következik is, hogy ma már nem beszélhetünk egyetlen típusú felhőről, abból – minimum – három jól elkülöníthető kategóriát találunk, és igazából már csak az igényeinken múlik, mi lesz a legjobb választás, de azért túl nagy zsákbamacskát nem árulunk azzal, ha előre elmondjuk: sokan a hibrid felhővel járnak a legjobban.

Előtte azonban érdemes tisztázni, mégis milyen felhők léteznek egyáltalán. Amit a legtöbben (informatikai) felhőként azonosítanak, az valószínűleg az úgynevezett nyilvános felhő (public cloud). Ezek az óriási techcégek által több mint egy évtizede nyújtott szolgáltatások – gyakorlatilag ezzel kezdődött az egész felhőkorszak. A legismertebbek talán az Amazon AWS, a Google Cloud és a Microsoft Azure. A nyilvános felhő jellemzője, hogy az óriási számítási és tárolási kapacitást, ezerféle szolgáltatást mind a nagy cégek biztosítják, fejlesztik, és az kibérelhető. Hatalmas teljesítményre képesek, hatalmas igényeket tudnak kiszolgálni, sok mindenben automatikusan.

Előnyei közé tartozik a skálázhatóság, például Black Friday vagy Cyber Monday idején a webáruházak könnyedén tudják így kiszolgálni a rájuk zúduló érdeklődést, de hasznos az is, hogy nem kell minden hardvert megvenni, saját adatközpontot építeni, vagy az IT-biztonság miatt aggódni. És a nagy techcégek általi üzemeltetéssel jár az is, hogy nagyon megbízhatóak a szolgáltatások (bár azért az elmúlt években láttunk néhány komolyabb leállást). A nyilvános felhőnek, persze, hátrányai is vannak: kisebb a kontroll az adatok felett, ami könnyen problémás lehet, már csak azért is, mert még az sem mindig egyértelmű, egyáltalán melyik földrészen tárolják az adatokat az óriási felhőkben; néha pedig elszállhatnak vagy nem pontosan kiszámíthatóvá válhatnak a költségek.

Többek között a fenti problémákra válaszul, ma már létezik az úgynevezett privát felhő (private cloud) is. A nagyvállalatok gyakran építenek saját felhőinfrastruktúrát. (Ez egyébként nem mindig jelenti azt, hogy teljesen házon belül készül el, például az Invitech is nyújt ilyen szolgáltatást.) Ennek legnagyobb előnye a biztonság: az adatok, csakúgy, mint az egyes alkalmazások a vállalatok védelmi rendszerei mögött futnak, csak belülről érhetők el, azaz: sokkal jobban megfelelnek az adatvédelmi elveknek és kötelezettségeknek. Nyilván, mindehhez nagyobb kontroll és könnyebb testreszabhatóság társul (már ha a cégnek van elég informatikus szakembere, igaz, a feladatnak ez a része is kiszervezhető). Mindez, persze, például magasabb üzemeltetési költségekkel jár, és ha jelentősen akarjuk bővíteni például a számítási kapacitásunkat, akkor azt nem fogjuk tudni egy kattintással megtenni, mint a nyilvános felhőknél, mert adott esetben akár új hardvert is kell vásárolnunk – de akkor az legalább tényleg a miénk lesz. Persze, mint fentebb utaltunk rá többször is, a privát felhő is igénybe vehető egy szolgáltatótól, így máris búcsút inthetünk a beruházási költségeknek.

Nagyon közhelyesen hangzik, pedig tényleg az az igazság, hogy van olyan megoldás, ami összegyúrja a nyilvános és a privát felhő előnyeit, ez pedig a hibrid felhő. Definíciós árnyékbokszba talán nem érdemes belemenni, de a lényeg, hogy a hibrid felhő legalább egy privát és egy nyilvános felhő összekapcsolásából áll. (És ha már definíciók, egy dolgot érdemes még megemlíteni: létezik az úgynevezett multicloud is, ennek lényege, hogy több, teljesen különböző felhőszolgáltatást kapcsolunk egybe – így a hibrid felhő is lehet multicloud, de nem szükségszerűen –, azonban ezzel a kérdéssel egy későbbi cikkben foglalkozunk majd részletesebben.)

Ugyan a felhőt nagyjából megszületése óta azzal reklámozzák a döntéshozóknak, hogy költséget csökkent (ami sokszor valóban igaz), ha megnézzük az elmúlt évek történéseit, akkor inkább azt látjuk, hogy az igazi értéke nem is ebben van, hanem abban, hogy képes a cégek digitális transzformációját gyorsítani. És ez a hibrid felhő legnagyobb előnye: az agilitás.

Egyrészről ugyanis biztonságban tudhatók az érzékeny adatok és alkalmazások a privát felhős részen, másrészről pedig minden előnyt megkapunk, ami a nyilvános felhővel jár: skálázhatóságot, megbízhatóságot, ezerféle szolgáltatást egy kattintással. Emellett a már meglévő, saját adatközpontban futó alkalmazások is átpakolhatók a felhőbe, amikor épp arra van szükség. Persze, az adatbiztonságunk nem lesz annyira erős, mintha csak privát felhőt használnák, de ez már tervezés kérdése, át kell gondolni, milyen adatot hol lehet és hol nem lehet tárolni, és akkor nem lesz gond.  Ebben egy olyan szolgáltató segíthet a leginkább, amelyiknél az IT-biztonsággal kapcsolatos szaktudás is házon belül van.

Természetesen a hibrid felhő sem való mindenkinek, de az azért elgondolkodtató, hogy ez az IT-ipar egyik legerősebb trendje: a 451 Research kutatása szerint 2020-ban a nagyvállalatok 62 százaléka használt már hibrid felhőt. De ez a megoldás nemcsak a nagyvállalatoknak lehet hasznos, maradva a példánál, egy, akár kisvállalati webshop is tárolhat egyszerre érzékeny adatokat és lehet szüksége arra, hogy néha óriási mennyiségű forgalmat szolgáljon ki.

Magyarországon az Invitech is komoly szakértője a hibrid felhős megoldásoknak: publikus felhőkből és a hazai szolgáltató stabil, helyi adatközponti infrastruktúrájából, privát felhős technológiájából építenek a magyar vállalatoknak kifejezetten előnyös hybrid cloud szolgáltatást. Ráadásul ennek a megoldásnak nem csak technikai előnyei vannak: az Invitech-nek köszönhetően az óriáscégek szolgáltatásai is elérhetőek a magyar cégen keresztül, egykapus megoldásként, ami álma lehet minden IT-vezetőnek, de a könyvelőknek is.

Az oldalon elhelyezett tartalom az Invitech közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.