Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Egy óramű pontosságával gyilkol egy ismeretlen a halál falujában

Egy település a Dél-afrikai Köztásaságban tavaly kegyetlen mészárlások helyszínévé vált, a gyilkosságsorozat azóta is tart. A rejtélyes és borzalmas bűncselekmények ráadásul szinte óramű rendszerességgel, hónapról hónapra ugyanakkor történnek.

A brutális gyilkosságsorozat miatt Zingqolwenit mára "a halál falujának" is nevezik. Az első gyilkosság még 2021 májusában történt, azóta pedig tizenegy embert gyilkoltak meg, körülbelül havonta egyet. Valamennyi áldozat idős, egyedül éltek, és a többségük nő volt. 

Nobongile Fihla, akinek az édesanyja és nagynénje is az első áldozatok között volt, azt nyilatkozta az AFP-nek:
Anyámat ott találtam, az ajtó mellett, egy vértócsában feküdve. A torkát elvágták. Miközben senki nem látott és nem hallott semmit."

A képen az 50 éves Nobongile Fihla látható, akinek az anyját és a nagynénjét is meggyilkolták Zingqolweni falujábanForrás: AFP/Guillem Sartorio

A 3000 fős településen szinte minden lakos szociális segélyből él, és sokan 80 év felettiek.

Egyébiránt a háborús övezeteket leszámítva, a Dél-afrika Köztársaság a világ egyik legveszélyesebb országa, ahol átlagosan 20 percenként követnek el gyilkosságot. A csaknem 60 millió lakosú országban eddig is rosszak voltak a bűnügyi statisztikák, a koronavírus-járvány miatti korlátozások azonban még nagyobb terhet róttak az amúgy is gyengélkedő gazdaságra. Munkahelyek százezrei szűntek meg és a lakosság még inkább kilátástalan helyzetbe került, így az sem meglepő, hogy még többen tértek a bűnözés útjára. 

Még a rendőröket is sokkolták az esetek

A kisvárosban zajló mészárlások kegyetlensége még a rendőröket is megdöbbentette, ugyanis az összes áldozatot brutálisan késelték meg, néhányuknak még a torkát is elvágták, és szó szerint elvéreztek" - mondta egy magas rangú rendőrségi nyomozó az AFP-nek.

Eddig hat férfit - akiket korábban tolvajlással is vádoltak - tartóztattak le a gyilkosságok miatt. A vádlottak tárgyalása júniusban kezdődik, azonban sokan megkérdőjelezik, hogy betörések álltak volna a gyilkosságok mögött, hiszen a rendőrség a házkutatások során pénzt is talált a házakban. Vagyis nem annak megszerzése volt az elkövető (vagy elkövetők) célja.

A képen Zingqolweni látható 2022. május 16-án. A mintegy 3000 lelket számláló települést a gyilkosságok miatt már a "halál falujaként" emlegetikForrás: AFP/Guillem Sartorio

Az egyetlen nyom, amit a bűntettek helyszínén találtak, egy ruhadarab volt. A 3000 lakosú kisvárosban egy szabadlábon lévő sorozatgyilkostól rettegnek az ott élők, és a mindennapjaikat a félelem uralja, olyannyira, hogy néhányan elmenekültek, míg más nők elkezdtek együtt aludni éjszakánként.

Sokáig próbálták elhallgatni

A térségben már többször is kint járt a sorozatbűnözést vizsgáló különleges rendőrségi egység. Az egyik nyomozó pedig úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy a gyilkosságokban az a közös, hogy a jelek magányos elkövetőre utalnak, mindegyik a hónap elején történik és nincs semmilyen ésszerű magyarázat a motivációra. E forgatókönyv alapján a gyilkosnak fiatalnak és erősnek kell lennie ahhoz, hogy legyőzze áldozatait, és tekintettel a falu eldugott fekvésére, valószínűleg a közelben lakhat. Emellett az illető gyűlöli az időseket, de szinte bizonyos, hogy az áldozatait ismerte - tette hozzá a detektív.

Zingqolweni utcaképForrás: AFP/Guillem Sartorio

A hatóságok hónapokig hallgattak a gyilkosságokról, ezért néhány helyi lépett közbe, hogy igazságot tegyen. Polgárok önjelölt csoportja hét általuk gyanúsított személlyel számolt le, akik valamennyien 21 és 27 év közötti férfiak voltak. Négyet közülük elevenen elégettek, míg a többit felakasztották a közeli erdőkben. Ennek kapcsán a rendőrök tizenkét férfit letartóztattak, de aztán bizonyíték hiányában szabadon engedték őket.

Bár a sorozatgyilkos kilétét azóta is homály fedi, a nyomozók abban bíznak, hogy a megnövekedett rendőri járőrözés és a médiafigyelem remélhetőleg majd visszatartja egy darabig az elkövetőt.
Néha azt látjuk, hogy a sorozatgyilkosok, a leleplezéstől félve elköltöznek. Az viszont meglehet, hogy majd újra találkozunk vele valahol máshol"– mondta el a megbízott nyomozó.