Hungary

Egyedülálló, ultrahangos, babák számára tervezett kullancsriasztójával nyert magyar vállalkozás nemzetközi díjat

A klímaváltozással együtt járó hőmérséklet-emelkedés miatt már nemcsak tavasszal és ősszel, hanem télen is óvakodni kell a kullancsoktól, hazánk ráadásul a különösen fertőzött országok közé tartozik Európában. Ezért is örömteli, hogy már létezik olyan, egyedülálló, ultrahangos riasztó, amely vegyszermentesen tartja távol a háziállattól, vagy az embertől a Lyme-kórral fertőzött kullancsokat. A terméket rövid időn belül a második rangos nemzetközi díjjal ismerték el, mint hatékony védekezési eszközt.

Idén először magyar nyertese is van a brit LUXlife Magazine éves díjátadójának: a ProtectOne Tickless márkájú ultrahangos kullancsriasztója nyerte a Parent&Baby Awards kategóriát a leginnovatívabb biztonságos kullancsriasztó gyerekek és babák számára díjat. A negyedévente megjelenő online luxus-életmód magazin magas minőségű szolgáltatásokat mutat be, legyen szó éttermekről, autókról, szépségiparról, ékszerekről vagy gyermeknevelésről.

A díjat odaítélők a jelölteket olyan szempontok szerint vizsgálják, mint

A LUXlife Parent & Baby Awards díjat 2018-ban alapították, az idei nyerteseket a világ minden tájáról – Nagy Britanniától Svédországon át Katarig – hirdették ki. A díjazottak között találhatóak babatermékek, illetve orvosi szolgáltatások is. A magyar startup vállalkozás, a ProtectOne Tickless az idei második rangos elismerést kapja a BigSee termékdizájn díj elnyerése után.

Forrás: Bakonyi Ildiko/Bakonyi Ildiko

A fertőzött kullancsokkal szembeni védekezés egyre fontosabb: a Lyme-kór ugyanúgy veszélyt jelent a gyermekre, a felnőttekre és az idősekre. Védőoltás pedig nincs ellene, így a megelőzésre, a védekezésre kell helyezni a hangsúlyt. A Lyme-kór Európában és az Egyesült Államokban egyike a leggyorsabban terjedő fertőző betegségeknek, az éghajlatváltozás miatt ugyanis a betegséget hordozó kullancsok a legkülönbözőbb földrajzi területeken is megtalálhatók. Bár ma már Európa-szerte elterjedtek a Lyme-kórral fertőzött kullancsok, még mindig Közép-Európa, így Magyarország is, valamint Dél-Skandinávia és a Balti-tenger környéke a legfertőzöttebb területek. Hazánkban 2014 és 2018 között több, mint duplájára emelkedett a bejelentett Lyme-kór megbetegedések száma.

A betegséggel kapcsolatban ráadásul ma is számos tévhit lát napvilágot, így rendkívül fontos, hogy ne csak a Lyme-kórt, hanem az azt okozó baktériumok terjesztőit, a kullancsokat is ismerjük. A hordozóknak köszönhetően – legyen az ember, vad-, vagy kisállat – a kullancsok dinamikusan változtatják helyüket. Leggyakrabban parkokban, kertekben, játszótereken és erdőkben fordulnak elő, így nemcsak a természetben, hanem lakókörnyezetünkben is nagy figyelmet kell fordítani a paraziták elleni védekezésre. A Lyme-kór leggyakoribb előfordulási helyei azok az országok, ahol az éves középhőmérséklet 10-17 °C között mozog, így Magyarország is kiemelten érintett a betegség tekintetében. Ezzel párhuzamosan a kullancsok aktív időszaka is növekszik: míg eddig a tavasz és a nyár volt a kritikus időszak, az utóbbi évek tendenciája alapján már decemberben is nagy számban várhatóak kullancsok.

Korábban a védekezésben a leginkább bevált módszer egyértelműen a vegyszeres készítmények alkalmazása volt; közéjük tartoznak az aeroszolok mellett a tabletták és kisállatok esetében a nyakörvek és az úgynevezett spot-on termékek. Az utóbbi idők egyik legkiemelkedőbb innovációja az ultrahangos kullancsriasztók kifejlesztése, amelyek természetesen, vegyszermentesen, közel 94%-os hatékonysággal veszik fel a harcot a paraziták ellen akár egész évben. A magyar startup ProtectOne ma már 52 országban forgalmazza egyedi, ultrahangos technológiával működő kullancs-, bolha- és poratkariasztó készülékeit, amelyek kutyák, macskák és más háziállatok mellett az embereket is védi.

A koronavírus miatti korlátozások miatt egyre többen választják a természetet, ha kikapcsolódásra vágynak, az idén jelentősen nőtt a szabadban eltöltött átlagos órák száma, így fontos, hogy ilyenkor is biztonságban legyen a házikedvenc, a gazdi, vagy akár a család legkisebb tagja. A séták alatt ugyanis az állatok és az emberek is könnyen összeszedhetik a városi zöldfelületeken is elterjedt kullancsokat. A babák számára tervezett kullancsriasztó nemzetközi díja azonban igazolja, hogy a kullancsvédelem az egészségvédelem kiemelt területe lett.

Football news:

In the clinic, the salary is 25 thousand. This is a disaster. Doctor Shinnik's vacation: for 6 hours a day, he drove doctors to patients so that they did not walk
The Real Madrid management trusts Zidane and will give him time to correct the situation (Goal)
Milan defender Conti has moved to Parma on loan with a mandatory buyout for 7 million euros
UEFA on the Euro in one country: Each city will have its own scenario
FIFA and UEFA will ban Super League clubs from participating in tournaments under their own auspices
Mikel Arteta: Ozil has done a lot for Arsenal, but I want to steer the team in a different direction
Gladbach forward Embolo escaped from an illegal party through a window to the roof and hid in a nearby apartment