Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Egymással üvöltözött az orosz és az amerikai külügyminiszter

Csöppet összekülönbözött Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és amerikai hivatali kollégája, Antony Blinken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországai külügyminiszteri tanácsának vacsoráján.

A december 1-i falatozáson szóba került a Moszkva és Washington között jó ideje kényes témát képező Ukrajna kérdése, és vélhetően nem baráti hangulatban, hiszen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az előző nap keménykedett azzal, hogy Oroszország ráfizet, ha megtámadja Ukrajnát. 

Lavrov a vacsorán arról beszélt a Bloomberg forrásai szerint, hogy

az, ami a kijevi Függetlenség térhez és az oroszbarát Viktor Janukovics elnök elüldözéséhez vezetett, nem volt más, mint államcsíny. 

Hozzátette azt is, hogy a NATO és az Európai Unió arra törekszik, hogy elnyomja az eltérő véleményeket, és meg akarja félemlíteni Oroszországot.

Blinken erre azzal reagált, hogy Janukovics karhatalmi emberei több mint 100 békés tüntetőt lőttek agyon, a NATO pedig védelmi szövetség. Eközben Dmitro Kuleba külügyminiszter helyeselt. 

Mindez állítólag csöppet sem a diplomácia hangnemében történt. 

Másnap már Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő mendemondának nevezte azokat a híreszteléseket, hogy Blinken és Kuleba jól helyretették Lavrovot, és hozzáfűzte, hogy a külügyminiszterek azért keveredtek vitába, mert Washington azt állítja,

Oroszország már a jövő év elején inváziót indíthat Ukrajna ellen. 

Ezt a washingtoni lap írása szerint Moszkva három lépésben tenné meg 175 ezer katonával:

  1. Déli irányból, elvágva Ukrajnát a tengertől;
  2. Keleti irányból, a kelet-ukrajnai szakadár területeken át;
  3. Északról pedig Kijev ellen vonulnának, hogy térdre kényszerítsék az ukrán vezetést.