Hungary

Éhségsztrájkba kezdett több tucat külföldi Nyírbátorban

A fogvatartási körülmények ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdtek a nyírbátori idegenrendészeti fogdán tartott külföldiek. A Helsinki Bizottság szerint olyan embereket is fogva tartanak Nyírbátorban, akiknek magyar családjuk van.

A nyírbátori idegenrendészeti fogdán fogvatartott 52 külföldi többsége szerdán éhségsztrájkba kezdett – írja a Helsinki Bizottság a Facebookon. A civil szervezet szerint ők nem bűnelkövetők, hanem különböző okokból kiutasított emberek.

A bejegyzés szerint a külföldiek első számú kérése, hogy találkozni szeretnének jogvédőkkel és újságírókkal. Fogvatartási körülményeikre panaszkodva túlzsúfoltságról számolnak be, valamint sokuk számára nem is világos, hogy miért kerültek őrizetbe.

A Magyar Helsinki Bizottság arról is beszámolt, hogy számos panaszt kapott az utóbbi időben Nyírbátorból, ahol többek között magyar gyerekek külföldi szüleit tartják kitoloncolást előkészítő őrizetben.

Aggódó magyar nők és gyerekek tartanak attól, hogy házastársukat, párjukat vagy apjukat hosszasan fogják őrizetben tartani, míg végül kitoloncolják őket Európából.

Zádori Zsolttól, a Helsinki Bizottság munkatársától a hvg.hu megtudta, olyan személyekről van szó jellemzően, akiknek lejárt a tartózkodási engedélye, vagy kiutasítás alatt vannak, de említett egy olyan ügyfelüket is, aki a menekültkérelme beadása után került Nyírbátorba. Zádori azt is elmondta, nagyrészt azért kerülnek őrizetbe a fogvatartottak, mert a hatóságok attól tartanak, hogy egyébként nem lennének elérhetőek a számukra.

Idegenrendészeti őrizetben egyébként egy ember maximum 12 hónapig lehet, a menekültügyi részen pedig fél évig, így maximum másfél évig lehet fogva tartani valakit. Elviekben, ha ennyi idő alatt nem oldódik meg az ügyük, akkor szabadon kell őket engedni.

Football news:

Atletico are in talks with Arsenal to buy out Torreira
Kulusevski scored with the sixth touch and the first shot for Juve-this is crucial in the debut victory of coach Pirlo
Real Madrid was the first in La Liga to release 4 players born in the 2000s
Messi says goodbye to Vidal: I always thought you were a phenomenon. Our paths will cross again
Zidane about 0:0 with Sociedad: Real Madrid lost two points. Overall, we played well
Real Madrid have lost points in 1 La Liga game in 5 of the last 8 seasons as Champions
Andrea Pirlo: I don't want to just copy someone's ideas, I have my own