Hungary

Elindult a műhold, ami különleges szenzorokkal figyeli majd a Földet

Útnak indították hétfőn Kaliforniából a Landsat-9 műholdat, a legújabb tagját annak az amerikai műholdsorozatnak, amely évtizedek óta vizsgálja a természeti és emberi hatásokat a Föld felszínén. A műholdak feladata, hogy biztosítsák a folyamatos megfigyeléseket a klímaváltozás korában.

A Landsat-9-et a United Launch Alliance rakétája, az Atlas V fedélzetén bocsátották fel a Vandenberg űrállomásról. A műhold sikeresen levált a rakétáról.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) közös projektjeként a Landsat-9 párban fog dolgozni elődjével, a Landsat-8 műholddal, hogy kibővítse a közel ötven éve zajló szárazföldi és tengeri megfigyelői munkát, amely az első Landsat 1972-es kilövésével vette kezdetét.

A Landsat-9 a Landsat-7 pályájára áll, utóbbit leszerelik.

A műhold olyan képalkotó szenzorral rendelkezik, amely a spektrum látható és más tartományait is rögzíti. Hőszenzorával a felszíni hőmérsékletet méri.

A bolygó felszínén történő változásokat, például a városok növekedését és a gleccserek mozgását is rögzítő Landsat program a leghosszabb, folyamatos Föld-megfigyelés az űrből a NASA közlése szerint. A program több mint kilencmillió multispektrális képet halmozott fel a Föld szárazföldi és partvidéki régióiról - mondta Jeff Masek, a Goddard Űrrepülési Központ Landsat-9 projektvezető kutatója.

[Közzétette a videót a NASA arról, hogy zsugorodik az északi-sarkvidéki jég]

„Az adatok használatával dokumentálhatjuk és megérthetjük a változásokat, amelyek ez alatt az időszak alatt történtek az emberi tevékenység és a természeti jelenségek hatására” – fejtette ki. A Landsat a legjobb információforrás a trópusi erdőirtás mértékének megértéséhez, vagy más jelenségek, például a hurrikánok, erdőtüzek, rovarok okozta járványok és az ezekből való felgyógyulás dinamikájának megértéséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Football news:

Conte is ready to lead Manchester United, but wants a 3-year contract
Mike Richards: At Manchester United, everyone wants to be the main star, not run and take the ball away. This is not a team
Modric about 400 games for Real Madrid: Everything is fine from the very beginning. Fulfilled his dream - to play here
Neville about Solskjaer: I didn't think that Manchester United fans would turn away from me because of the support of the one who won the Champions League for us
Sulscher, after 0:5 from Liverpool, told the players that they had to fight and called them to unity
Wanda Nara returned to Icardi after he agreed to a divorce
Uli Hoeness: Luca Hernandez should go to jail because of what happened many years ago. Utter nonsense, it's his wife