Hungary

Elios-gate: Orbánt az eladósodás sem érdekelte, csak a haverok járjanak jól

Pécs 2014-ben, a fideszes Páva Zsolt regnálása idején bízta meg a közvilágítás korszerűsítésével az Eliost. Páva hat éve azzal magyarázta a közgyűlésnek beterjesztett javaslatot, hogy jóval olcsóbb lesz a városnak, ha lecserélik LED-esre a közvilágítást. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy az akkori rendszer működtetésére a város évi félmilliárd forint körüli összeget költ, amiből 420-440 millió az áramdíj, és 50-60 millió a karbantartás.

Az önkormányzat – Páva beterjesztése alapján – közbeszerzést írt ki a 900 milliós lámpacserére, és az 1 milliárdos hitelre is, amiből finanszírozták a projektet. Két pénzintézet jelentkezett arra, hogy ők adják a kölcsönt, végül az OTP nyert. Az 1 milliárd 45 millió forintos hitel kamata több mint 420 millió forint. A hitelhez 235 millió forint önerőt vállalt a város a 2015-ös költségvetés terhére, 2016-tól 2029-ig pedig évi 73,3 millió forint törlesztést. A Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadat igénylésben kérte ki az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, amiket az Átlátszó fésült át.

Mint írják, kifejezetten könnyű volt nyernie az Eliosnak, a 2014. július 11-én közzétett ajánlattételi felhívásban ugyanis az szerepelt, hogy „csak olyan cég indulhat a tenderen, amelynek az előző három évben legalább nettó 500 millió forint bevétele származott LED-es közvilágítás-korszerűsítésből.

Ennek a feltételnek csak az Elios Zrt. (korábbi nevén ES Holding Zrt. és E-OS Innovatív Zrt.) tudott megfelelni, hiszen 2009-től kezdődően sorra korszerűsítette – főként uniós támogatásból – különböző magyarországi települések közvilágítását. Az ajánlatba az Elios nettó 869 milliós, LED-es közvilágítás-felújításból származó nettó árbevételt írt be az elmúlt három évre vonatkozóan, referenciaként pedig a siófoki és a hódmezővásárhelyi projektet jelölte meg.

Az Átlátszó szerint a tenderre az Elios mellett jelentkezett a Pannon Nívó Zrt. is, de ők kihagytak egy csomó fontos részletet az ajánlattételi dokumentumból, így kiestek, az Elios meg győzött. Már csak a kormányzati jóváhagyás kellett Orbán Viktoréktól, hogy szabad utat kapjon a lámpacsere, amit a város simán meg is kapott. Hagyták tehát, hogy eladósodjon a város, a lényeg, hogy a megfelelő emberek, érdekeltségi körök jól jártak – jegyzi meg az Átlátszó.

Az Elios ellen pályáztak, tagadtak

A pécsi lámpakorszerűsítéskor az Elios a pályázatában alvállalkozónak jelölte meg az SMHV Kft.-t, korábbi nevén Simó Kft.-t. Emlékezetes, az SMHV Kft a mórahalmi közvilágítás-projektre még az Elios ellen pályázott, majd az OLAF helyszíni ellenőrzésekor ezt letagadta. A pécsi pályázatban az áll, hogy az SMHV a munkák 10,98 százalékát fogja elvégezni, és ez a kivitelezés esetében nagyjából így is történt. A nettó 14 millió forintért kiszámlázott kiviteli tervből azonban 4 millió volt az Elios, és 10 millió forint az SMHV része. A pécsi projektből összesen nettó 800,4 millió forint jutott az Eliosnak, és nettó 94,2 millió az SMHV Kft.-nek – írja a dokumentumokra hivatkozva cikk.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy a lámpákat a GE Hungary szállította az Eliosnak a beruházáshoz nettó 163,9 millió forintért.Sötét és veszélyesA 2015-ös átadás-átvételkor a pécs önkormányzat a városüzemeltetésért felelős cég jelezése alapján szólt az Elios-nak, hogy nincsen minden rendben, mert a a gyalogosátleklőknél nem lehet észrevenni a gyalogosokat, elgázolhatják őket a járművek. 2015 márciusának közepén a pécsi projekt a végéhez közeledett, már csak az átadás-átvétel volt hátra. Az önkormányzat ekkor – a városüzemeltetésért felelős cége, a Biokom Kft. jelzése alapján – szólt a kivitelezőnek, hogy valami nem stimmel az új lámpákkal, mert több zebránál romlott a gyalogosok észlelhetősége.

Az Elios helyett az alvállalkozó válaszolt:

a közvilágítás-korszerűsítésnek nem volt feladata a projekt által érintett gyalogátkelőhelyek szabványosítása

a projekt által érintett területen található zebrák között bizony vannak olyanok nem megfelelő a lámpák elhelyezkedése.

Március 17-én aztán megtörtént az átadás-átvétel, az önkormányzat leigazolta, hogy az Elios rendben elvégezte a munkát. A gyalogosok láthatóságának romlása nem került bele a jegyzőkönyvbe.

Páva Zsolt fideszes polgármester azonban vélhetően elégedett volt a projekttel, ugyanis bő egy évvel később előállt azzal az ötlettel, hogy folytassák a pécsi közvilágítás korszerűsítését. A közgyűlés 2016. június 23-i ülésére benyújtott előterjesztésében azt javasolta, hogy a projekt II. ütemében szereltessenek fel 12.337 darab új, LED-es lámpatestet (12.190 darab régi lámpa cseréje, és 147 darabos bővítés) 10 éves lízing konstrukcióban.

A Tiborcz István által 2015-ig tulajdonolt Elios több magyar városban korszerűsíthette a közvilágítást uniós pénzből, például Szolnokon, Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Zalaegerszegen is. A munka néhol hagyott kívánni valót maga után, Zalaegerszeg egyes részein például balesetveszélyes volt a közlekedés gyalogosként és autósként egyaránt, végül le is cserélték őket. 

Football news:

Khabib reacted to Maradona's death: One of the greatest. Millions love football because of it
Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football
Simeone on Maradona's death: Impossible to believe. He infected us with football. This is a great loss for me
Bayern and city are already in the Champions League play-offs. Who is already with them, and who is in step?
Conte Pro 0:2 from Real Madrid: We saw the difference between them and us. Inter made too many gifts
Liverpool have never scored a goal against Atalanta in their home Champions League match
Liverpool lost at home for the first time in 2 years! Gave Atalanta a couple of goals and never hit a goal