Hungary

Ennyibe kerülhet a balatoni nyaralás

A balatoni nyárról mindenkinek van egy jó története. A gyerekkori, vállalati üdülőben, táborokban, nagyszülőknél eltöltött időszakról vagy a későbbi, már a szülők nélküli kiruccanásokról. A lényeg, hogy szívesen megyünk vissza, és mutatjuk meg a gyerekeinknek a magyar tengert és azt az életérzést, amit egy balatoni nyaralás jelent.

A tó rengeteget változott az elmúlt évtizedekben. Kevesebb lett a nádas, több lett a beépített partszakasz, átalakult a települések utcaképe, nagyobbak lettek a nyaralók – sokan négy évszakos hétvégi házakká alakították a régi, retró épületeket. A gasztronómia is rengeteget fejlődött, sorra nyílnak a minőségi alapanyagokkal dolgozó vendéglátóhelyek. A szolgáltatások színvonalával együtt az árak is emelkedtek, és ma már egy kisebb költségvetésű családi nyaralás is több százezer forintba kerül, főleg, ha a strandoláson kívül más programokat is betervezünk.

Konkrét összeget természetesen lehetetlen előre meghatározni, hiszen mindenkinek mások a preferenciái és az igényei. Míg van, aki a passzív pihenés híve, és örömmel tölti el, ha a strandon és a nyaralóban kapcsolódik ki, mások kirándulással, biciklizéssel vagy egy sor kulturális programmal teszik színesebbé a tónál töltött időt.

Így érkeznek házhoz a termékek


Szerencsére már a Balatonnál is megoldható, hogy a nyaralóba vagy a bérelt szálláshelyünkre  rendeljünk a Tesco Online weboldalon vagy mobilalkalmazással kiválasztott termékeket. Így nincs parkolóhely-keresés, sorban állás, és még több idő marad a strandolásra és a közös programokra. Elég egy gyors bevásárlólista, amit akár a strandon is összeállíthatunk, és minden időben, frissen, hűtve érkezik meg akár a másnap esti szalonnasütéshez, grillezéshez vagy a finom ebédekhez.

A Tesco Otthonról szolgáltatás több mint 13 000 terméket kínál. A friss árukat mindig megfelelő hőmérsékleten tárolva szállítják ki. Előfordulhat, hogy az előzetesen megrendelt termék a kiszállítás napján éppen nem elérhető az adott áruházban – ebben az esetben helyettesítő terméket ajánlanak fel, melynek ára megközelítőleg azonos az eredeti termékkel. Az adásvétel az átvételkor jön létre: ha valamelyik terméket mégsem szeretnénk átvenni, akkor azt visszautasítjuk, a futár visszaviszi, és természetesen nem kell kifizetni.

Hová: nagyobb városokba és környékükre, valamint az átvételi pontokra, a kiszolgáló áruházak vonzáskörzetében.

Mikor: akár már a rendelést követő napon, az általunk lefoglalt 2 órás idősávban.

Módosítás: a kiszállítást megelőző napon 23 óráig lehetséges, és eddig az időpontig le is lehet mondani a rendelést.

A Tesco Doboz Webáruház szolgáltatás során több ezer tartós élelmiszert és háztartási terméket lehet rendelni.

Hová: az ország egész területére.

Mikor: a rendelést követő 3-5 munkanapon belül.

Módosítás: a rendelés napján 23 óráig lehetséges.

A szolgáltatások az északi parton Veszprém vonzáskörzetében, Balatonakarattyától Tihanyig és Keszthely környékén elérhetők, a déli parton Balatonvilágostól egészen Fonyódig.

Bővebb információ a tesco.hu/osszehasonlitas oldalon található.

Az étkezésen rengeteg múlik

A költségek jelentős részét a szállás jelenti. A panorámás, Balaton-felvidéki luxusnyaralóktól a családi panziókon át egészen a vízparti kempingekig széles a kínálat. Az sem mindegy, hogy a nyaraló vagy hotel a vízpart közelében van, ahol egy sétával elérhetjük a strandot, vagy egy, a tótól távolabbi kistelepülésen, ahonnan autózni kell, ha úszni vagy étterembe szeretnénk eljutni. Felmerül az is, hogy szabadstrand vagy fizetős strand van a közelben, hiszen a drágább strandok belépői alaposan megdrágítják a költségvetést.

Van, aki minden nap szeretne kipróbálni egy gasztrohelyet, és van, aki a kényelemre esküszik, valamint a szálláshelye svédasztalos reggelijét és vacsoráját fogyasztja. Ismerjük azt a típust is, aki gasztronómiai ámokfutásba kezd a parton, lángost eszik hekkel, majd megkóstolja a csemegekukoricát, hogy aztán egy négy gombócos fagyival koronázza meg a lakomát, sokan pedig hűtőtáskákkal érkeznek, vagy bevásárolnak és grilleznek a nyaraló udvarán. A fenti nyaralótípusok természetesen együtt is előfordulnak, és napi szinten váltogathatják étkezési szokásaikat.

Pontos árakat nem tudunk meghatározni, de kidolgoztunk három profilt, ami részben lefedi a balatoni nyaralóközönséget. A szállások áránál a július második felében, augusztus eleji foglalással elérhető, kevés számú szabad szálláshely árait vettük alapul, ha valaki korábban kezdi el a szervezést, kedvezőbb árakat és nagyobb kínálatot talál.

Az étkezési költségeknél a szokásos költségen felüli összegekre koncentráltunk, vagyis nem számítottuk bele azokat az élelmiszereket, amelyeket otthon is megvásárolnak az üdülők, például müzli, alapélelmiszerek.

2 gyermekes család Balatonlellén, apartmanban

A Balaton déli partját a sekély partszakaszok, a szabadstrandok és az északi parthoz képest mérsékeltebb árak miatt kedvelik a családosok. A profilunkban szereplő 4 tagú család két általános iskolás korú gyerekkel tölt el egy hetet Balatonlellén, átlagos költségvetéssel, amibe belefér egy sor „impulzusvásárlás' – spontán fagyizás, szuvenírvásárlás satöbbi.

A család a nyaralóban reggelizik és vacsorázik, a strandon ebédelnek, csak két alkalommal ülnek be vacsorázni egy-egy étterembe. A strandon többször bérelnek vízibiciklit, kipróbálják a SUP-ot, meglátogatnak egy kalandparkot és elmennek egyszer kertmoziba, egy alkalommal pedig áthajóznak az északi partra és vissza.

2021 tesco1 final.png

2 gyermekes család egy balatonfüredi apartmanban

Sokan azonnal beleszeretnek az északi part fővárosába, és nem tudják máshol elképzelni a nyaralást, mint a Tagore sétányon vagy a reformkori városrészben sétálva, prémium strandokon, trendi kávézókban és éttermekben.

A példánkban szereplő család programja megegyezik az előzővel. Nekik strandbelépőre is kell költeniük: az Esterházy-strand 3 napos belépőjét vásárolják meg, a többi napon a tihanyi Gödrös és az örvényesi szabadstrandokra járnak inkább.

2021 tesco2 final v2.png

Páros nyaralás a Balaton-felvidéken, magas költségvetéssel

A nyugalom, a kirándulási lehetőségek, a mesébe illő települések, a kulturális programok és a borteraszok miatt sokan választják azt, hogy a tótól kicsit távolabb, egy Balaton-felvidéki faluban – vagy külterületen szőlőhegyen, a Pécselyi-, a Káli- vagy a Tapolcai-medencében bérelnek házat. Mivel a tömegközlekedés nem mindig opció, aki ilyen szálláshelyet preferál, annak meg kell oldania a strandra való lejutást, a bevásárlást, a kertmozikból, a koncertekről való hazajutást. Ezért a legtöbben autóval érkeznek az ilyen szálláshelyekre, és szinte mindenhová így közlekednek a nyaralás alatt.

A példánkban szereplő pár egy szőlőhegyi vendégházban pihen. Szeretnek főzni, és kipróbálni a helyi termelők alapanyagait, de az estéket különféle felkapott helyeken, éttermekben, borteraszokon, kiállításokon töltik. Két alkalommal taxival mennek haza az esti programjukról.

2021 tesco3 final.png

Kevesebb bevásárlás, több idő

A nyaraláshoz a gasztronómiai élmények is hozzátartoznak, legyen szó új helyekről, a jól bevált törzshelyekről vagy a teraszon elköltött ráérős reggelikről. Ilyenkor azonban nemcsak az utakon sokkal nagyobb a forgalom, hanem a tóparti városok üzleteiben, bevásárlóközpontjaiban is. Ha indulás előtt vásárolunk be, helyet kell szorítani az autóban a megvásárolt élelmiszereknek, ha a legközelebbi balatoni városban, akkor pedig akár több órát is erre kell szánnunk a nyaralásból. Aki pedig tömegközlekedéssel indul vakációzni, csak nagyon-nagyon kevés alapanyagot tud magával vinni. A Tesco Online szolgáltatásai mindezekre megoldást nyújtanak, így könnyebbé tehetik a balatoni nyaralást – és még egymásra, a minőségi időtöltésre is több időnk jut.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Branded Content készítette, a Tesco támogatta megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.

Football news:

Dybala and Morata have muscle injuries. They will not play with Chelsea and Torino
Neville criticized the players for apologies in social networks in the style of Bruno: Their PR people create fake personalities
Watzke about Sancho at Manchester United: It hurts me that he is not used so often
UEFA has abandoned the case against the founders of the Super League-Barca, Real Madrid and Juventus
Agnelli on the Super League: Its values will ensure the stability of the football industry
Moriba has not yet played for Leipzig after his transfer from Barca. Coach Marsh does not count on him
Simeone about Milan: Playing with such a club in the Champions League is fantastic. The top team that has grown in recent years