Hungary

ENSZ: Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit

A kommunista állammal szemben elrendelt büntetőintézkedések betartásáról szóló jelentés egyes részleteit diplomáciai források erősítették meg a dpa számára hétfőn, írja az MTI.

Észak-Korea feltehetőleg miniatürizált nukleáris eszközöket fejlesztett, amelyek elférnek a ballisztikus rakéták robbanófejeiben

- közölték a dpa forrásai, idézve a dokumentumból.

Az irat szerint Phenjan folytatja nukleáris programját, magas fokon dúsított urán előállításával és egy kísérleti könnyűvizes atomreaktorral.

Észak-Korea az utóbbi időben nem tesztelt interkontinentális vagy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat, viszont nyolc gyakorlatot is végrehajtott rövid hatótávolságú rakétákkal márciusban.

"Ugyanakkor fenntartotta nukleáris létesítményeit és folytatta a hasadóanyagok előállítását. Emellett nem hagyott fel ballisztikus rakétaprogramja kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztésével" - közölte a diplomáciai források egyike.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője a jelentéssel kapcsolatos megkeresésre válaszolva közölte, hogy jelentős szintet ért el Észak-Korea a nukleáris robbanófejek miniatürizálásában.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a koreai háború (1950-53) lezárásának 67. évfordulója alkalmából tartott beszédében kifejtette, hogy Phenjan nukleáris elrettentő erőinek köszönhetően nem lesz többé háború, azok szavatolják az ország hatékony védelmét és biztonságát "örök időkre".

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslései szerint Észak-Korea 30-40 atomtöltettel rendelkezhet.

Az ország szigorú nemzetközi büntetőintézkedések hatálya alatt álló nukleáris programja miatt, bár ezeket többször is megkerülte. Július végén negyvenhárom állam azzal vádolta meg a phenjani vezetést, hogy megsértette az olajimportra vonatkozó ENSZ-szankciókat, és követelte a további olajszállítmányok haladéktalan leállítását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök ugyan háromszor találkozott egymással, nem tudtak kompromisszumra jutni az észak-koreai nukleáris fegyverprogramról, akárcsak a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról. A kommunista ország azóta ismételten hangsúlyozta, hogy nem érdekelt további tárgyalásokban, hacsak az amerikai fél nem áll elő új javaslatokkal.

Football news:

It's time to learn the names of new Borussia heroes. Now there are 17-year-old boys making goals
Paulo Fonseca: it's Important to bring Smalling back to Roma. We have only 3 Central defenders
Arteta about 2:1 with West ham: Arsenal made life difficult for themselves with losses, but they fought and believed in victory
Palace midfielder Townsend: Could have beaten Manchester United with a bigger difference. We had moments
Philippe Coutinho: I am motivated and I want to work hard to make everything work out well on the pitch
Torres on Chelsea: I Thought I could remain a top player, but I was unstable. Although there were enough successes
Neville on the broken penalty against Manchester United: an Absolute disgrace