Hungary

Enyedi Ildikó kapta a legjobb rendező díját Otrantóban

Két magyar alkotót is díjaztak az olaszországi Otrantói Filmfesztiválon. Enyedi Ildikó A feleségem történetével a legjobb rendező díját kapta, Tóth Widamon Máté pedig a legjobb operatőr lett az Édennel.

Enyedi Ildikó legutóbbi filmje, A feleségem története Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. A dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes, önmarcangoló figuráján keresztül elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, ahogy mindig kifut kezeink közül.

A Németországban, Magyarországon és Máltán nemzetközi stábbal forgatott nagyszabású mozi főszereplője Gijs Naber holland színész és a világhírű Léa Seydoux francia színésznő, akit a nemzetközi közönség leginkább az Adèle élete című filmből ismert meg.

A magyar-német-olasz-francia koprodukcióban készült alkotás a cannes-i és torontói fesztiválpremiereket követően már látható a hazai mozikban.

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült. Különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. A film akaratán kívül dermesztő pontossággal vetítette előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.

Az Éden mozgatórugója a Figyelem. Ez a figyelem gyógyító erejű, alapja pedig a szeretet, mert szeretni csak azt tudjuk, akire figyelünk, akit meg akarunk ismerni. Úgy éreztem, hogy az operatőri munkának is ezt az érzékeny figyelmet kell reprezentálnia. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlen kell hogy maradjon, egyfajta kívülálló entitásként a legnagyobb tisztelettel és szentséggel kell, hogy figyelje a szereplők minden rezzenését

– nyilatkozta korábban a film operatőre, Tóth Widamon Máté munkájával kapcsolatban.

Football news:

The grandstand collapsed under Vitesse's fans: they celebrated a guest victory with the players and flew down
Mourinho on Juve - Roma: Some have won 9 out of 10 championships, the second - 0 out of 10. But during the game you can forget about it
Gary Neville: Conte is a great coach, but Manchester United is not suitable
Rice is Man City's priority target. The West Ham midfielder is seen as a replacement for Fernandinho
Salernitana fired Castori and appointed Colantuono as coach. She is the 20th after 8 rounds of Serie A
Do you remember how Mourinho trolled Juve fans, put his palm to his ear? He's in Turin for the first time since
The Tottenham and Newcastle game was Interrupted due to a fan's health problems. A defibrillator was needed